Levantica

Numele ei vine din limba latina, de la cuvantul " lavare"(a spala) , romanii utilizand-o pentru parfumarea si dezinfectarea bailor publice.

Datorita efectului sau antiseptic, levantica a fost utilizata dintotdeauna pentru dezinfectare ranilor.Mai este recomandata pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos, a durerilor de cap si a reumatismului.

Principalele substante care intra in compozitia acestei plante sunt:- cineolul, eucaliptolul, flavonoidele, geraniolul, limonena si taninul. Exista mai multe specii de levantica, toate fiind utilizate ca agenti antibacteriali, in medicina traditionala, dar si in cosmetica.

Efectul calmant al acestei plante este cunoscut din antichitate, actionand asupra sistemului nervos in cazul starilor de apatie, depresie, epuizare nervoasa, isterie.

Ceaiul de levantica preparat dintr-o lingurita rasa de planta la 250 ml de apa calmeaza si relaxeaza. Baile de picioare cu infuzie puternica de levantica(3-5 linguri de planta la 1l de apa) sunt eficiente pentru stres, dar este recomandata si la raceala. Masajul cu ulei de levantica este un bun calmant.

Tinctura de lavanda se obtine prin macerarea plantelor medicinale in alcool.Pentru prepararea tincturii de levantica, se folosesc numai florile, lasate la macerat cel putin 14 zilein alcool 70 de grade.

Frectiile cu otet de levantica sunt recomandate pentru Calmarea durerilor reumatice si a migrenelor si pentru scaderea febrei in raceala si gripa. Pentru prepararea acestui otet, trebuie lasat la macerat, 10 zile, 150 grame de planta intr-un litru de otet de vin. Sticla inchisa la culoare, e pastrata intr-un loc racoros.

Levantica in cosmetica - infuzia de levantica , simpla sau amestecata cu galbenele sau trandafir, improspateaza tenul, deschide porii si ajuta la vindecarea acneei si a iritatiilor. Cateva picaturi de ulei de levantica adaugate in crema de fata vor da tenului luminozitatea si vor atenua ridurile si imperfectiunile.
Pentru tenul gras sau acneic, recomandam o masca pe baza de levantica, care contine- 3 linguri de flori, o lingurita de tarate de grau, o lingurita de amidon- toate amestecate; se adauga putin cate putin infuzie de menta, pana ce amestecul capata consistenta unei smantani mai grase. Se lasa sa actioneze pe fata timp de 10 minute si se clateste cu infuzie de menta calduta.

Uleiul de levantica este recomandat si pentru ameliorarea inesteticului aspect de coaja de portocala, tipic celulitei. Se prepara un amestec de levantica si ulei de lamaie-cantitati egale- si se lasa sa actioneze timp de 25- 30 minute, dupa baie. Atenueaza si vergeturile.

In dermatologie, uleiul de levantica sau lotiunile cu extract de lavanda sunt folosite pentru vindecarea psoriazisului si a altor boli de piele. Lavanda calmeaza durerile musculare. Uleiul sau tinctura de levantica dezinfecteaza ranile si calmeaza durerea. Durerile de urechi pot fi calmate cu ajutorul unui amestec preparat din parti egale de ulei de lavanda si ulei de ricin. Lavandafluidizeaza sangele, imbunatatind circulatia si regularizeaza ritmulcardiac,insa trebuie s cereti parerea medcului curant ininte de inceperea tratamentului pe baza de levantica.

0 comments:

Trimiteți un comentariu