Hartuirea sexuala

Hartuirea sexuala poate aparea intr-o gama variata de circumstante si nu trebuie sa uitam ca hartuitorul poate poate fi superiorul victimei, un coleg de serviciu, un profesor, un client al firmei etc.
Indiferent daca hartuirea sexuala are loc in cadrul locului de munca sau in cadrul scolii, clar este un singur lucru: mediul devine ostil, intimidant si uneori jignitor.

In primul rand, daca te confrunti cu o asemenea situatie, trebuie sa fii sigura pe tine atunci cand intri in contact cu cel care te hartuieste.
Trebuie sa fii puternica si sa fii destul de clara ca nu tolerezi un astfel de comportament din partea nimanui. Spune-i ca daca nu va inceta vei face o plangere, ca te vei adresa unui superior sau chiar parintilor in cazul in care esti inca in scoala.

Nu arata ca ti-e frica de el!
Sa nu ii arati niciodata ca ti-ar fi teama de el. Arata-i acest lucru prin limbajul trupului, fii distanta, indiferenta chiar. Si evita sa stai in prezenta acelei persoane.

Prevenire
Prevenirea este cea mai buna metoda pentru a elimina hartuirea sexuala de la serviciu. Angajatorii sunt incurajati sa ia toate masurile posibile pentru a preveni acest fapt. Acestia ar trebui sa comunice salariatilor ca hartuirea sexuala nu va fi tolerata.

Spune si altora despre problema ta
Daca acea forma de hartuire sexuala se intensifica ar fi bine sa iti anunti superiorii, profesorii, dirigintele, parintii sau chiar fratii si prietenii, pentru a fi in cunostinta de cauza. In cazul in care acestia nu iti cunosc suferinta nu te vor putea ajuta.
In cazul in care simti ca nu mai este nimic de facut in legatura cu aceasta poate fi din cauza amenintarilor, tentativelor de intimidare sau a minciunilor.

Hartuirea sexuala este o problema serioasa, grava si ilegala.
In cazul in care hartuirea are loc intre un adult din comunitatea scolara si un minor (elev) si implica contact fizic de orice natura, adultul poate fi acuzat de abuz sexual sau agresiune fizica.
Este foarte important ca victima (elevul) sa discute cu un adult despre comportamentul inadecvat al agresorului. Este de-a dreptul infricosator sa arati cu degetul un adult care iti poate influenta notele sau care te poate promova printr-o scrisoare de recomandare pentru facultate, pentru un loc de munca sau pentru o bursa, insa niciunul dintre aceste motive nu merita sa induri un astfel de tratament sau un abuz din partea acestuia.

0 comments:

Trimiteți un comentariu