Plante medicinale: Raculet (polygonum bistorta)

Raculetul este flora spontana si este intalnit in Europa, Asia si America de Nord. In tara noastra se dezvolta in zonele de munte si subalpine, in soluri umede, in apropierea surselor de apa, la marginea padurilor. Planta atinge inaltimi de pana la un metru, in pamant are un rizom serpuitor, lignescent, din care cresc numeroase radacini laterale. Tulpinile sunt solitare, neramificate, gabre. Frunzele bazale sunt mari, avand codite lungi, elipsoidale, cu margini usor ondulate., subtiate spre baza, colorate in verde intens, iar cele tulpinare sunt lanceolate si inguste, aproape lineare. Florile sunt roz, mai rara albe sau rosietice si cresc grupate intr-o forma asemanatoare spicului.

In fitoterapie este utilizat rizomul.
Principalul element chimic continut se afla in rizom si este taninul (in cantitate mare), alaturi de care se mai gasesc si alte principii active (vitamina B6, glucide, rezine, ceruri, acid polygonic).
Cele mai importante proprietati ale acestei plante sunt: astringent puternic si hemostatic, antiseptic, vezicant.

Uz intern:
- diaree, dureri de stomac, enterite, hemoragii uterine, incontinenta urinara - sub forma de infuzie, decoct din rizom, macerat in alcool din rizom.

Uz extern:
- afte, stomatite, fisuri anale, hemoroizi - sub forma de spalaturi locale, gargara cu decoct, supozitoare din rizom si unt de cacao.

0 comments:

Trimiteți un comentariu