Plante medicinale: Rocoina (stellaria media)

Este o planta din flora spontana specifica Europei si Americii de Nord. In Romania este foarte raspandita pe terenuri virane, in culturi, pe marginea drumurilor, in gradini. Este considerata a fi o planta invadatoare, care se intinde cu rapiditate. Are tulpini taratoare, lungi de pana la 2 m, ramificate. Frunzele cresc opuse, cate patru, sunt mici, ovale, ascutite la varf.
Florile se formeaza in varful tulpinilor, sunt mici, albe, au forma de stea si se deschid numai atunci cand este soare. Principalele substante chimice din compozitia plantei sunt: saponine, mucilagiu, triterpenoide, cumarine, flavonide, acizi carboxilici si carotenoizi, siliciu si vitaminele A si C. Cele mai importante proprietati ale plantei sunt: antiinflamatoare, digestiva, tonica, febrifuga, calmanta. In fitoterapie se utilizeaza partile aeriene.

Uz intern:
- ulcere gastro-intestinale, tuse, probleme digestive, oboseala, lipsa de energie, bronsita, pleurezie, raceli, constipatie, scorbut - sub forma de seva proaspata, infuzie, decoct.

Uz extern:
- eczeme, psoriazis, urticarie, eruptii cutanate, furuncule, arsuri, ulceratii, ulcer varicos, hemoroizi, dermatita de scutec la bebelusi, reumatism, prurit, opariri, erizipel, inflamatii testiculare - sub forma de seva aplicata local, bai sau cataplasme.

0 comments:

Trimiteți un comentariu