Banana

Bananierul este o plantă ierboasă din genul Musa, care, din cauza mărimii şi structurii, este deseori confundat cu un arbore. Este cultivat pentru fructele sale. Bananierul face parte din Familia Musaceae.
Antonius Musa era fizicianul personal al imparatului roman Octavius Augustus, si el este cel care a fost recunoscut ca fiind primul cultivator al fructelor exotice de origine Africana din anul 63 pana in anul 14 I.Hr.

Marinarii portughezi au adus bananele in Europa din Africa de Vest la inceputul secolului 15.
Banana a fost cultivata si utilizata din timpuri stravechi, chiar dinaintea cultivarii orezului. Chiar daca banana a prosperat in Africa, originile sale se spune ca sunt din Asia de Est si Oceania.
Banana a fost carata de catre marinari pana in Insulele Canare si Vestul Indiei si in final ajungand in America de Nord prin intermediul misionarului Spaniol Friar Tomas de Berlanga. Bananelemai sunt numite si "fructele fericirii" deoarece contin o substanta numita triptofan, care stimuleaza secretia de serotonina, cunoscuta ca fiind "hormonul fericirii".

Tipuri
CAVENDISH: Aceste banane au aproximativ 15-25 cm in lungime si se folosesc in prajituri, salate, compoturi sau se pot consuma ca atare.Cand se coc se transforma din verde in galben si cand sunt prea coapte devin negre si pulpa este foarte moale.

Cum se pastreaza:
-Bananele se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei, deoarece daca sunt bagate la frigider nu se mai coc si se innegresc. Cu toate acestea puteti sa pastrati la frigider bananele copate pentru cateva zile, pentru a nu se strica. In timp ce coaja se va transforma intr-un maroniu inchis, continutul va ramane alb si ferm, dar gustul s-ar putea sa se modifice cumva.
Informatii amuzante:

- Exista peste 500 de tipuri de banana in lume.
- Bananele sunt de fapt ierburi gigant din aceasi familie cu palmierii, crinii si orhideele.
- Un ciorchine de banane este denumit o mana si contine intre 10 si 20 de banane, ce sunt cunoscute drept degete.
- In 2001, in Marea Britanie, s-au inregistrat peste 300 de accidente cauzate de banana, cele mai multe datorandu-se alunecarilor pe coaja de banana.
- In Africa de Est se comercializeaza bere din banana. Aceasta bere este fabricata din banane.
- In Asia de Est cojile de banana sunt folosite pentru a inveli alimentele (in loc de pungi de plastic) oferind o aroma unica.
- Banana, fructul preferat al oamenilor, este pe cale de disparitie.
- Unele horticulturi sunt de parere ca banana a fost primul fruct de pe pamant. Una dintre primele inscrieri despre banana a fost de cand Alexandru cel Mare a cucerit India, unde a descoperit bananele in 327 I.Hr.
- Sintagma "going bananas" a fost consemnata pentru prima oara in Oxford English Dictionary si face referire la legatura comica a fructului cu maimutele.

Beneficii pentru sanantate
- sunt eficiente in tratamentul anemiei
- foarte folositor pentru cei care sunt alergici la anumite mancaruri sau care sufera de urticarii, dereglari stomacale sau astm
- sunt considerate a fi folositoare in tratamentu tuberculozei
- o dieta formata din banane si lapte este considerata a fi eficienta in cazul reducerii greutatii
- remediu pentru arsuri si rani
- Atentie !!!! Bananele nu ar trebui mancate de cei care nu au un rinichi din cauza continutului mare de potasiu. (trimitere la clementine si portocale)

0 comments:

Trimiteți un comentariu