Bauturile racoritoare

Băuturile răcoritoare carbogazoase şi necarbogazoase sunt pe bază de extract de fructe sau plante, cu concentraţie între 0 şi 24%, diferenţa dintre ele constând în apa folosită, fie carbogazoasă, fie plată. Băuturile carbogazoase cu aport caloric sunt o bună sursă de energie datorită carbohidraţilor prezenţi în componenţa lor.

Glucidele au un rol important în funcţionarea organismului uman - creierul este, practic, exclusiv dependent de un aport constant de glucoză. Pentru a funcţiona normal, creierul unui adult are nevoie zilnic de 140 g de glucoză, ceea ce reprezintă până la jumătate din totalul de glucide alimentare ingerate. Producătorii de băuturi răcoritoare sunt responsabili şi preocupaţi de bunăstarea consumatorului. De exemplu în multe dintre băuturi zahărul este înlocuit cu fructoza care este o sursă de glucide preferată de organism datorită absorbţiei graduale.Sucurile sunt băuturi care conţin 100% suc de fructe sau legume, fără a avea alţi ingredienţi adăugaţi, cu excepţia uneori a unor minerale şi vitamine permise în scopul fortificării. Sucurile nu conţin zahăr sau alţi îndulcitori adăugaţi, ci numai cei proveniţi în mod natural din fructe. Consumul sucurilor asigură o parte din necesarul zilnic de vitamine, săruri minerale şi enzime.
Spre deosebire de sucuri, nectarul (Lat. „băutura zeilor”) este o băutura pe bază de suc de fructe sau legume cu o concentraţie între 25 şi 99%, în procesul lui de fabricare fiind utilizate şi alte adaosuri (arome, îndulcitori).
Ceaiurile reci (gata preparate) sunt băuturi răcoritoare pe bază de extract de diferite tipuri de ceai, care sunt recunoscute pentru efectul lor antioxidant.
Băuturile de tip sport şi energizante sunt băuturi răcoritoare funcţionale, recomandate pentru beneficiile lor specifice.
Băuturile de tip sport sunt destinate persoanelor care depun un efort fizic intens, deoarece conţin minerale ce pot compensa sărurile pierdute prin transpiraţie odată cu apa. Formula acestor băuturi a fost concepută astfel încât să compenseze rapid pierderea fluidelor şi sărurilor minerale prin transpiraţie, oferind concomitent o sursă instant de energie.
Pe de altă parte, băuturile energizante sunt o categorie de băuturi răcoritoare, cu un conţinut sporit de cofeină şi alte ingrediente energizante (taurină, guarana, gingseng). Băuturile răcoritoare energizante nu sunt printre principalele surse de cofeină, care este conţinută în principal de cafea, dar şi de unele medicamente analgezice, de exemplu. Pe lângă hidratare, băuturile energizante sunt recomandate şi pentru efectul energizant (datorită conţinutului de zaharuri) şi stimularea atenţiei şi vigilenţei (de exemplu în timpul condusului prelungit). Revenind la un consum responsabil, nu cofeina în sine produce dependenţă, ci frecvenţa de consum şi cantitatea ingerată, iar aceasta ţine de un mod de viaţă echilibrat.
Atât nutriţioniştii cât şi reprezentanţii producătorilor de băuturi răcoritoare recomandă să ţineţi cont de aceste informaţii, abordând o dietă echilibrată, combinată cu activitate fizică constantă, atitudine care permite consumul oricăreia dintre aceste categorii de băuturi răcoritoare în mod regulat.

0 comments:

Trimiteți un comentariu