Caisul

Originar din China, Caisul are fructe foarte nutritive, parfumate, bogate in vitamine: Proprietatile medicinale sunt reduse. Are o mare arie de raspandire, incepand din Asia Centrala pana in nordul Chinei, din Manciuria pana in Caucaz. Este cultivat in Europa si America.
Fructele proaspete contin cca 85% apa, 0,8% proteine, grasimi, 10-13% levuloza si glucoza, un tip de carotenoide, saruri de Na, K (250 mg%), Ca, P, Fe, iar ca microelemente: cobalt, fier, brom, magneziu, vitamina A in cantitati apreciabile (250 mg%), vitamina B1, B2, niacin si cca 8 mg% vitamina C.


Beneficii pentru sanatate:
Caisa este foarte nutritiva mai ales uscata, antianemica, aperitiv, racoritoare, astringenta. Contribuie la mentinerea echilibrului nervos si chiar reface nervii. Reface celulele organismului, laxativ, antidiareic, indicat in reglarea digestiei. Intareste imunitatea. Samburii decorticati 4-6 bucati luati macinati sunt foarte utili contra cancerului.
Se poate folosi la: afonie, anemie, cancer, constipatie (in special cea uscata), convalescenta, depresie nervoasa, diaree, inapetenta, intarzierea cresterii la copii, insomnii, nervozitate, obezitate, rahitism, reumatism, senectute.

Cum se pastreaza:
Caisele se pastreaza foarte bine in frigider pentru 2 saptamani.
Pentru a le metine prospetimea un timp indelungat, acestea se pot congela. Pentru rezultate bune, fructele se taie in bucati mai mici si se indeparteaza partea superioara (coaja).

1 comments:

epilare cluj spunea...

Daca totle este perioada o sa profit la maxim:)

Trimiteți un comentariu