Iubeste pe romaneste de Dragobete

Ziua indragostitilor la romani semnifica primavara, revenirea la viata, in cel mai curat si mai intens mod, dar si o oportunitate de a-ti arata, in public, dragostea fata de persoana iubita. Dragobete este un personaj din mutologia populara romaneasca, un "zeu tanar, patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti".
Echivalent al lui Cupidon si al lui Eros, Dragobetele era fiul Babei Dochia.

Barbat chipes si iubaret nevoie mare, zeul mitologiei romanesti era un "nas cosmic". El oficia la fiecare inceput de primavara nunta tuturor animalelor. Traditia s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc, pentru ca iubirea lor sa tina tot anul. Imbracati cu cele mai bune haine, baietii si fetele se intalneau in sat, jucau si apoi fetele se intorceau fugind spre casa, urmatite de cate un baiat care le-a placut. Daca baiatul era rapid si reusea sa o prinda pe fata, iar ea accepta sa-l sarute in fata tuturor, era un semn bun pentru viitorul cuplu. De la acest obicei provine expresia "Dragobetele saruta fetele!". Sarutul pecetea "logodna" celor doi timp de un an, sau chiar mai mult.
O alta dovada de dragoste era reprezentata de crestarea bratului in forma de cruce, iar apoi suprapunerea ranii cu cea a baiatului sau fetei alese. Cei doi deveneau astfel frati, respectiv, surori de cruce. Unii erau mai cumpatati si preferau sa devina "frati" prin imbratisari, saruturi sau juraminte.
Dragobete era, insa, si pus pe glume. El urmarea in padure femeile sau fetele care lucrau in ziua de Dragobete si "le facea de rasul lumii", atunci cand ele se duceau la cules de flori. De aici vine si expresia "Nu te prinda Dragobete prin padure!".
In zilele noastre nu se mai intampla sa fii fugarita de baiatul care te place sau sa te logodesti de la primul sarut. Poti insa sa iti amintesti de vechile traditii romanesti si sa te bucuri de iubitul tau de Dragobete, in stil romanesc.

0 comments:

Trimiteți un comentariu