Pere 40kcal

Au fost cultivate din cele mai vechi timpuri in Asia si Europa, regii persani considerandu-le delicatese, in vreme ce pentru daco-romani simbolizau frumusetea si fecunditatea. Europenii fiind incantati de finetea fructului , au asemanat-o cu untul, iar Homer spunea ca le-a fost daruita oamenilor de zei. Din Grecia, perele s-au raspandit in restul Europei, datorita romanilor, iar in secolul al XVIII-lea, parul a fost adus in tarile apusene Franta, Belgia si Anglia, de unde cultura s-a extins in intreaga Europa.


Tipuri:

-ST. Maria
-Abate: Sunt soiul de pere preferat de majoritatea italienilor, pentru ca sunt dulci si aromate cu o forma lunguiata.
-Packham: Sunt niste fructe netede, dulci si cu continut alb. Mai sunt cunoscute si sub denumirea de Triumph. Pot fi mnacate ca atare dar si pregatite in diverse feluri de mancare. Spre deosebire de alte pere acest soi ramane verde chiar si atunci cand e copt. Se coc mai greu de aceea trebuiesc lasate intre 3 si 5 zile dupa ce sunt culese, pana cand sunt mancate.
-Williams: Este cel mai cultivat soi de pere in toate tarile. Fructul are o forma de clopot, considerata forma traditionala de para in partea de vest. Coaja verde se transforma in galben odata ce fructul este copt desi exista si exemplare din acest soi care au coaja de culoare rosie. Este considerat un fruct de vara care nu este la fel de tolerant ca alte soiuri. Se mananca crud dar este preferat de catre consumatori atunci cand opteaza pentru compot de pere.
-Conference: Este un fruct care variaza in culoare de la verde la galben deschis, foarte dulce si zemos. A fost cultivat pentru prima oara in 1885 in Hertfordshire, Uk. Se pot culege in Octombrie-Noiembrie.
-Nashi: Acest soi de pere mai este cunoscut si sub numele de Pere Asiene si este un fruct care combina suculenta perelor cu rigiditatea merelor. Gustul este asemenea cu al perelor dar este mult mai dulce.

Cum se pastreaza
-Perele sunt printre putinele fructe care devin mai bune la gust daca sunt culese inainte sa fie coapte complet. Dupa ce le cumparati, lasati-le la temperatura camerei si se vor coace in cateva zile pana la o saptamana, in functie de cat de crude erau cand au fost culese. La cele mai multe pere se vor observa niste schimbari subtile de culoare si un parfum dulce.
-Daca vreti sa incetiniti procesul de coacere, trebuie sa le tineti la frigider intre trei si patru saptamani. Daca sunt deja foarte coapte, perele nu vor rezista mai mult de cateva zile nici daca sunt tinute la frigider.
-Chiar daca rezista si la temperatura camerei cel mai bine este sa le tineti la frigider intr-o punga de plastic pentru a se pastra proaspete pana la trei luni.

Beneficii pentru sanatate:
-combat efectele stresului;
-au efect revigorant in cazul asteniilor;
-grabesc vindecarea acneei;
inlatura oboseala si surmenajul;
-stimuleaza formarea globulelor rosii;
-combat anemia;
-sporesc capacitatea de producere a celulelor cu rol imunitar;
-amelioreaza starile febrile;
-calmeaza tusea;
-influenteaza scaderea colesterolului.

0 comments:

Trimiteți un comentariu