Plante medicinale: Saschiul (vinca minor)

Planta medicinala care creste spontan, intalnita la noi in tara in zona subalpina si alpina, in locuri ferite de soare. Tulpina este taratoare cu mai multe radacini. Frunzele sunt tari, lucioase. Florile au petalele de culoare albastra. Fructul este o folicula.Planta infloreste primavara in lunile aprilie si mai. In scop fitoterapeutic se utilizeaza Recoltarea se poate face pe tot parcursul anului, desi planta culeasa in timpul infloririi (luna mai) sau inainte de inflorire are cea mai mare concentratie de principii active.

Saschiul contine alcaloizi indolici, glucine, aminoacizi, tanin, pectine, saponine, pigmenti organici.
Planta are efect vasodilatator, tonic, hipotensiv, cicatrizant, astringent, hipoglicemic, antitumoral.

Uz intern:
- galactoree, hipertensiune, leucoree, dificultati de concentrare, insuficienta cerebrala (vertij, tulburari de memorie, instabilitate, ameteli), isterie, hematurie, simptome ale accidentelor vasculare cerebrale si traumatismelor craniocerebrale, insuficienta coronariana, accidente vasculare retiniene, diabet, convalescenta

Uz extern:
- plagi, contuzii, entorse, ulceratii cutanate, echimoze -

Contraindicatii:
- Consumul plantei nu este recomandat sub nici o forma femeilor insarcinate, in cazul hipertensiunii arteriale, tumorilor cerebrale, constipatiei, bolilor cardiace.

Efecte adverse:
- Supradozaul sau consumul plantei fara avizul medicului determina neurotoxicitate, hepatotoxicitate, toxicitate renala.

0 comments:

Trimiteți un comentariu