Plante medicinale: Schizandra (schizandra chinensis)

Schizandra este o planta originara din China si Japonia, iar la noi in tara, se intalneste doar ca planta de cultura.Schizandra este planta lemnoasa cataratoare, prefera zonele umbroase, iar fructele sale au toate cele cinci arome la un loc: dulce, sarat, acru, amar si iute. De aceea se numeste planta cu 5 arome.
Semintele sunt amare si picante, restul aromelor regasindu-se in fructul in sine. Fructele sunt de culoare rosu aprins si cresc in ciorchini. Frunzele sunt ovale si au nervuri bine evidentiate.
In fitoterapie sunt utilizate fructele cu seminte. Acestea sunt bogate in peste 30 de tipuri de lignani (schizandrin, deoxischizandrin, gomisin, pregomisin etc), schizoandroli, fitosteroli, vitaminele C si E, dar si uleiuri volatile. Calitatea sa majora- este un excelent antioxidant, dar are si proprietati astringente si antiseptice. Este o planta adaptogena, adica efectele sale sunt in functie de necesitatile pacientului.

Uz intern:
- afectiuni renale, tonic sexual si afrodisiac, detoxifierea organismului, boli de ficat (hepatita autoimuna), depresii, nevroze, transpitratii nocturne, ajuta la stimularea sistemului imunitar (imunomodulator) si ajuta la refacerea dupa chimioterapie, stimuleaza pofta de mancare, alergii, insomnii, lipsa de concentratie, normalizeaza nivelul glicemiei, colesterolului, tensiunii arteriale, impiedica peroxidarea lipidica, reda supletea pielii, afectiuni gastrointestinale, in ameliorarea simptomelor menopauzei (datorita fitoestrogenilor), amelioreaza vederea si auzul – se foloseste sub forma de infuzii din bobitele uscate sau consumul acestora ca atare, sub forma de pudra, decoct sau tinctura.

Contraindicatii :
- Nu se administreaza in epilepsie, tensiune intracraniana, ulcer peptic, femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Efecte adverse:
- Supradozajul poate duce la hiperactivitate, agitatie si dificultati de respiratie.

0 comments:

Trimiteți un comentariu