Remedii naturale pentru raceala

Remedii naturiste pentru raceala sau guturai
Raceala sau guturaiul, spre deosebire de gripa, are simptome mai blande, precum stare generala de slabiciune, dureri in gat, pierderea poftei de mancare, nas infundat si stranut.
Se administreaza regulat sirop de radacini de ciubotica-cucului sau se beau zilnic 2 – 3 cani de decoct din radacini (o lingurita la o cana de apa).


Se fac frectii cu spirt sau uleiuri esentiale de eucalipt, pin, cimbru, scortisoara sau camfor. Zilnic si in special seara, inainte de culcare, se toarna in palma cateva picaturi de ulei esential si se maseaza bland mainile, pieptul si spatele.
Se zdrobesc 4 – 5 catei de usturoi, se amesteca bine cu 10 lingurite de miere si se consuma cate o lingurita din jumatate in jumatate de ora.
O cura cu echinaceea (de cel putin 30 zile) ajuta la intarirea sistemului imunitar si lupara impotriva racelii. Capsulele sunt disponibile in farmacii si magazinele cu produse naturiste.

Remedii naturiste pentru gripa
Spre deosebire de o simpla raceala gripa este o afectiune mai grava, foarte contagioasa si care, netratata corespunzator, poate genera complicatii care sa puna in pericol viata copiilor, batranilor sau a persoanelor cu un organism slabit. Gripa debuteaza brusc, cu simptome precum febra mare, dureri musculare, frisoane, tuse, dureri de cap si secretii nazale. Tratamentele naturiste se pot dovedi utile pentru stadiul incipient al gripei, ori ca adjuvant in tratamentul recomandat de medic.
Se bea zilnic ceai caldut din una din urmatoarele plante: flori de soc, potbal, flori de tei, scoarta de salcie, cimbrisor (este un excelent dezinfectant si contine thimol, un antiseptic natural), conuri de hamei, coada-soricelului, patlagina, ciubotica-cucului, sunatoare sau macese (acestea din urma contin o cantitate importanta de vitamina C). Infuzia se obtine din o lingurita de planta la 250 ml apa clocotita, iar pentru efect maxim se adauga in ceai putina scortisoara sau piper negru, zeama de lamaie si se indulceste cu miere.
Se va consuma cat mai mult usturoi, datorita proprietatilor sale antibiotice, dezinfectante si antivirale. Un preparat din usturoi se obtine din 50 – 60 g usturoi pisat si 250 ml apa clocotita, lasate la macerat jumatate de zi. Din zeama obtinuta se ia cate o lingura din doua in doua ore, pe parcursul intregii zile.
Pentru a scadea rezistenta microbilor si a va relaxa, faceti bai fierbinti (37 grade C) cu o durata de cel putin 30 de minute, dupa care stati cel putin o ora inveliti, la caldura.
De ajutor sunt si baile la picioare cu apa fierbinte si sarata (o mana de sare la doi litri de apa). Se tin picioarele in apa timp de 10 minute, dupa care se infasoara bine intr-un prosop sau sosete groase si se va sta la caldura.

0 comments:

Trimiteți un comentariu