Semnificatia bijuteriilor cu insecte

Albina
Albina, de pildă, este o insectă caracterizată în cele mai multe culturi ca fiind organizată, muncitoare, disciplinată şi neobosită. Mulţi asociază albinele cu o înaltă semnificaţie spirituală, cu aspiraţia spre perfecţiune. De asemeni, albinele sunt uneori văzute ca semne ale supravieţuirii de după moarte şi mai simbolizează şi elocvenţa, poezia şi inteligenţa.

De asemeni, blândeţea, mila, spiritul justiţiar, ordinea şi prosperitatea sunt alte trăsături la care ne duce cultural cu gândul o albină, iar, dacă toate aceste trăsături ni se potrivesc, cu siguranţă vom alege această insectă ca model pentru o bijuterie.
 
 


Fluturii
Fermecătorii fluturi i-au inspirat adesea pe bijutieri să creeze. Simbolistica fluturilor este una foarte variată, pornind de la ideea de instabilitate, fragilitate, graţie, spirit călător şi până la fericirea conjugală (doi fluturi), reînviere (prin analogie cu ieşirea din crisalidă), suflu vital, iubire, divinitate.

 
 


Greierii şi lăcustele
Greierele este un simbol al vieţii, al morţii şi reînvierii, pentru chinezi. Mai denotă o promisiune de fericire, iar greierele de toamnă constituie un simbol al poeţilor lipsiţi de talent. Uneori simbolizează lenea şi lipsa de respect.
Pe de altă parte, lăcustele simbolizează deopotrivă flagel, invazie, calamitate, sacrificiu, dezechilibru şi o binecuvântare.


Libelulele
Libelulele ne duc imediat cu gândul la eleganţă şi viteză. În plus, ceea ce nu foarte multă lume ştie este că aceste insecte sunt un simbol al Japoniei (denumită şi Insula Libelulei).
 
 

Păianjenii
Păianjenul simbolizează torsul şi ţesutul, fragilitate, divinitate, creaţie. Unele culturi văd păianjenul ca pe o călăuză a sufletelor.


 
 

Scorpionii şi scarabeii

Culturile africane se feresc de scorpioni şi îi consideră semne malefice. Alţii văd în aceste arahnoide semnul vânătorii, ocrotitorul gemenilor, justiţia răzbunătoare, un simbol bivalent, al vieţii şi al morţii. Întrucât scorpionul este şi un semn zodiacal, multe femei aleg acest model de bijuterie din pasiune pentru semnificaţiile sale astrologice.
Scarabeul este un simbol preponderent egiptean, care sugerează reînvierea.

1 comments:

Linn spunea...

albina mi se potriveste, si inelul ala cu albina e absolut superb

Trimiteți un comentariu