Coarnele

Coarnele sunt fructele speciei Cornus mas, arbust cunoscut sub denumirea populară de corn. Aceste fructe se pot consuma proaspete sau se pot utiliza pentru prepararea de sucuri naturale, siropuri, compoturi, lichioruri (cornată), vinuri, marmelade sau dulceţuri.

Coarnele proaspete coapte sunt dulci-acrişoare, astringente şi acidulate. Ele au culoarea roşie, forma ovală (vezi imagini) şi mărimea mică (1, 5 -2,5 cm), culegându-se în a doua jumătate a lunii septembrie şi în prima parte a lunii octombrie. Ca o consecinţă a astringenţei ridicate ("îţi face gura pungă"), în stare proaspătă, se consumă în cantităţi mici. Ca remediu fitoterapeutic, coarnele se recomandă în caz de diaree.
Sucul proaspăt de coarne este utilizat destul de rar, deşi amestecat cu alte fructe (pere, gutui, prune, etc. ) este gustos şi sănătos. Din sucul de coarne se poate prepara un gustos sirop.
Siropul de coarne se prepară din suc proaspăt de coarne. După stoarcerea drupelor, sucul se amestecă cu zahăr (640 g zahăr la 300 ml suc), încet şi treptat, într-un vas pus la foc mic. După ce tot zahărul se topeşte şi soluţia dă în clocot, se completează cu puţină apă şi după câteva minute se stinge focul. Siropul se trage în sticle colorate, se astupă etanş şi se păstrează la loc răcoros şi întunecos.
Siropul de coarne se consumă diluat în apă sau în apă minerală, ori ca îndulcitor de ceai. El are gust plăcut şi răcoritor. Acest sirop, administrat copiilor mici (1 -5 ani), combate anorexia.

1 comments:

Lenjerii-Romanesti spunea...

Din coarne se mai prepara si un bulion foarte bun si sanatos.Pacat ca nu sunt la indemana tuturor aceste fructe minunate.

Trimiteți un comentariu