Murul

Murul (Rubus fruticosus L.), sau rug-de-munte, este un arbust peren din familia Rosaceae.Lăstarii sunt înalţi de 1–3 m, cu tulpina arcuită, deseori târâtoare, acoperită de ghimpi drepţi sau recurbaţi. Frunzele sunt palmat-compuse, cu marginile neregulate, cu nervuri păroase şi proeminente pe faţa interioară. Florile sunt albe sau roze, dispuse corimbifer, şi se deschid în lunile iunie-august. Fructele sunt cărnoase, compuse, roşii şi acrişoare la început, negre şi dulci când sunt coapte.

Se întâlneşte la marginea pădurilor, în poieni, în tufişuri, în lunci şi de-alungul apelor curgătoare, în zone deluroase din Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America de Nord.
Este una dintre cele mai vechi plante medicinale cu originea în Orient, mărturiile asupra folosirii ei în medicină datând din vremea lui Hippocrate, secolul al IV-lea î. Hr. În prezent cuprinde peste 100 de specii şi peste 1000 de varietăţi hibride.Sunt foarte gustoase şi se consumă ca atare când sunt coapte (negre şi puţin moi). Din ele se mai pot prepara diverse gemuri, jeleuri, compoturi, siropuri şi băuturi alcoolice. Fructele consumate proaspete au un efect uşor laxativ.
Din frunzele de mur, asociate cu cele de frag (Fragaria vesca) şi cu cele de afin negru (Vaccinium myrtillus) se prepară un ceai foarte gustos.

În medicina naturistă
Infuzia din frunze se recomandă în colite cronice şi infecţii urinare, fiind un bun diuretic. Deasemenea, principiile antidiareice, astringente, antispastice şi antiseptice din frunzele de mur, recomandă această infuzie şi în tratamentul enterocolitei şi al gastroenteritei.
Sub formă de gargară, aceeaşi infuzie se recomandă în gingivite, iar sub formă de cataplasme în hemoroizi şi fisuri anale.
Frunzele de mur sunt incluse şi în ceaiul dietetic. De altfel, în asociere cu păpădia, pătlagina, pelinul, coada-şoricelului şi afinul, acest ceai este recomandat şi în tratarea obezităţii.
Preparare: 1-2 linguriţe frunze uscate şi mărunţite se fierb 2-5 min în 250 ml apă.

În cosmetică
Fruzele de mur sunt utilizate în prepararea măştilor şi a cremelor pentru tenul gras.

Colorant natural
Murul a fost folosit în vechime pentru colorarea textilelor în tonuri de gri şi maro. Pentru aceasta pot fi folosite fie frunzele uscate, fie lăstarii tineri care ies în aprilie la suprafaţa pământului şi sunt încă moi.

Principii active
Frunzele uscate conţin o cantitate apreciabilă de materii tanate, derivaţi flavonici, vitamina C, acizi organici (acid malic, acid oxalic, acid tartric, acid lactic), inozitol.
Fructele sunt bogate în vitaminele A şi C. Acestea mai conţin acid citri, salicilic, pectină, mucilagii, flavonide şi inozitol.

0 comments:

Trimiteți un comentariu