Plante medicinale: Tamaia (boswellia carterii – thurifera)

Planta este originara din Africa Tropicala si Arabia pe soluri calcaroase. Boswellia carterii este un arbust ce poate ajunge pana la 4 m inaltime, cu frunzele alternante ce cresc spre varful crengilor, fiecare frunza este de fapt alcatuita din cate 10 perechi de frunzulite ovale, serate, cu codite scurte. Florile sunt albe sau roz deschis si cresc la subsuara frunzelor in raceme mai scurte decat frunzele.
Pentru a se extrage rasina se recomanda sa se efectueze incizii longitudinale pe trunchi si sa se cojeasca scoarta. Seva cea mai buna este data de arbustii tineri. Rasina este alba atunci cand este proaspata, de consistenta laptelui si se solidifica rapid formand mici formatiuni ca niste pietricele, de culoarea chihlimbarului. Cele mai importante substante chimice din compozitia acestei plante sunt: gumirezine, uleiuri eterice, substante amare. Principalele calitati ale acestei plante sunt: astringenta, sedativa, stimulativa, tonica.
In fitoterapie se utilizeaza rasina gumanta aromatica extrasa din tulpina arbustului (gumirezina). Este de asemenea utilizata in ceremonii religioase, in aromoterapie sau ca si constituent in produsele cosmetice.

Uz intern:
- astm, calculi de orice natura indiferent de localizare, guturai, sinuzite, tumori, stari nervoase, bronsite, laringite, ulcer, dizenterie – sub forma de tinctura.

Uz extern:
- calozitati, rani cangrenate - sub forma de comprese locale cu tinctura diluata.

0 comments:

Trimiteți un comentariu