Plante medicinale: Unguras (marrubium vulgare)

Ungurasul este o planta din flora spontana, face parte din familia Laminaceae si este foarte raspandita in Europa. In Romania creste in locuri insorite, aride, pe pajisti degradate, ogoare, terenuri virane si necultivate, marginea drumurilor si gardurilor satesti, din regiuni de ses pana la altitudini de 1.500 m. Tulpina plantei creste pana la 50-80 cm in inaltime, este in 4 muchii, goala pe interior, ramificata la partea superioara. Intreaga planta este acoperita cu peri, din acest motiv avand un aspect albicios.
Frunzele sunt opuse, ovale, dintate pe margini, iar pe partea inferioara are nervuri bine evidentiate. Florile sunt mici, au culoarea alb- murdar, cresc in jurul tulpinii, la subsuara frunzelor si sunt grupate mai multe, in buchetel. Infloreste in perioada iunie- septembrie. In scop fitoterapeutic se folosesc frunzele si florile, recoltarea lor facandu-se in perioada de inflorire.
Aceasta planta contine: principiu amar -marubina, saponina, substante amare, uleiuri volatile, materii tanante, rezine, mucilagii, acid ursolic, alcaloid- aolina. Calitatile ungurasului sunt: regleaza activitatea inimii, astringent, antispastic, expectorant, mareste contractia vezicii biliare, emolient, antispastic bronhic, cicatrizant.

Uz intern:
- anorexie, aritmii cardiace, astm bronhic, bronsite cronice, dischinezie biliara, gripa, dureri de cap, dureri de rinichi, guturai, palpitatii cardiace, stari febrile, tulburari de ritm cardiac pe fond nervos, tuse convulsiva si spastica – sub forma de infuzie, praf de planta uscata pus sub limba.

Uz extern:
- rani, ulceratii tegumentare – sub forma de comprese cu infuzie, cataplasma.

0 comments:

Trimiteți un comentariu