Plante medicinale: Urechelnita (sempervivum tectorium)

Urechelnita creste ca flora spontana in Europa. In Romania este gasita in zone calcaroase, dar este si cultivata ca planta ornamentala (in unele zone rurale este cultivata pe acoperisurile caselor). Este o planta ce creste de la 10 cm pana la 60 cm inaltime, are tulpina ramificata spre varf. La baza tulpinii cresc frunzele carnoase, groase si foarte suculente, dispuse sub forma de rozeta si au varfurile colorate in maron.
Florile cresc in varful tulpinii, sunt dispuse corimbiform si au culoarea roz; infloresc in perioada iulie-august. Cele mai importante substante chimice din compozitia plantei sunt alacaloizii si acidul malic. Principalele calitati ale plantei sunt: antiinflamatoare, cicatrizanta, antibiotica, sucul se poate folosi si la disparitia petelor si pistruilor, astringenta, sedativa, diuretica, antispasmodica, hemostatica, elimina viermii intestinali. In fitoterapie sunt folosite frunzele, florile si tulpina si se recolteaza in perioada infloririi.

Uz intern:
- afectiuni nervoase, afectiuni renale, afectiunile urechii - chiar infectii, diaree, febra, viermi intestinali - sub forma de infuzie, decoct, praf de planta tinut sub limba.

Uz extern:
- acnee, afectiuni cutanate, afte, arsuri, bataturi, cancer uterin, cancer de piele, dureri de urechi, hemoroizi, intepaturi de insecte, pecingine, pete pe piele, pistrui, stomatite, zona Zoster - suc proaspat de planta aplicat local pe rani sau arsuri, sau pus in urechi, spalaturi cu decoct in cancer de piele sau uterin, praf de planta uscata aplicat pe rani, frunze crude aplicate pe bataturi.

0 comments:

Trimiteți un comentariu