Retete culinare: Pui la cuptor

Ingrediente:
•1 pui  sau altã pasãre
• mãruntaie pui
• 200 g unt
• 300 ml smântânã
• 1 lingurã pastã usturoi
• sare, piper, dupã gust
• 3 legãturi pãtrunjel

Mod de preparare
• Mai întâi se prajeste bine puiul, se toacã mãruntaiele ºi pãtrunjelul, se freacã cu 150 g unt, puþinã sare ºi piper
• Se freacã pasãrea cu sare, piper ºi zeamã de usturoi
• Se umple burta puiului cu tocãtura cu unt, se coase
• Se freacã o tavã cu margini înalte cu unt – sã bãlteascã
• Pe fundul tãvii se pune un grãtar din câteva beþigaºe subþiri, în cruciº, sã nu atingã pasãrea metalul, cã nu-i bine
• Se pune în cuptor, la foc iute la început, sã prindã culoare
• S-a îngãlbenit, deci focul devine potrivit; vreme de o orã ºi jumãtate –
dacã-i pui de curte – urmeazã o operaþiune insistentã de turnat-uns linguri
de smântânã
• Dupã ce s-a terminat smântâna, se ia zeamã din tavã – untul din umpluturã s-a topit ºi a curs, îngemãnându-se cu smântâna – ºi se unge, pânã ce puiul s-a pãtruns ºi sub coaja galben-maronie e numai
dezmierdare ºi inefabil
• Sosul fierbinte, amestecat cu zeamã de usturoi, se oferã alãturi, în„sosierã“

0 comments:

Trimiteți un comentariu