Principiul de baza al acestei diete este acela ca mancand din 13 in 13 minute (Da stiu, suna ridicol) poti sa-ti ajuti metabolismul sa arda mai usor caloriile si sa scapi de sunculite. Si asta in numai doua saptamani de dieta. Dar nu orice dieta, ci una saraca in carbohidrati si bogata in proteine. Intelegand cum sta treaba cu dieta de 13 minute, te vei intreba daca da roade si cine ar fi dispus (ca sa nu zic nebun) sa o incerce.
Autoarea dietei, Norah Lane, a scris aceasta dieta pentru a da o mana de ajutor femeilor care sufera de sindromul ovarului polichistic (care au un metabolism lent), dar si acelora care vor sa-si creasca rata metabolismului. In ceea ce priveste eficienta sa, trebuie sa mananci alimentele recomandate. In plus, autoarea afirma ca dieta le poate ajuta pe acele persoane care au probleme cu fertilitatea.
Principiile dietei
Autoarea este de parere ca persoanele supraponderale nu mananca suficient cat sa-si mentina rata metabolismul la parametrii normali. Iar gustarile servite din 13 in 13 minute asta isi propun sa faca. Sa stimuleze metabolismul, sa arda mai usor grasimile. Servind des gustari, sarace in carbohidrati, iti potolesti foamea. Legumele proaspete din cadrul dietei te energizeaza, caci acestea sunt sursa principala de vitamine, in timp ce proteinele se ocupa sa-si potoleasca foamea.
Si de fapt, ce trebuie sa fac?
La micul dejun, pranz si cina vet servi alimente dintr-o lista anume. Intre mese e musai sa servesti gustari din 13 in 13 minute. Dar nu te gandi ca ai voie sa mananci orice. Gustarile vor consta in: legume si proteine. Legumele le vei servi proaspete si taiate cat mai marunt…mai exact cat dimensiunea unghiei degetului mic (da stiu, este de-a dreptul imposibil). Ia in calcul: morcovi, telina, ardei, conopida, varza, sparanghelul, broccoli si castravetele.
Portia de proteine este asigurata prin portii micute (asemanatoare cu portiile cu legume) de carne slaba. Iar din grupa proteinelor poti consuma: pui, carne gatita, peste, oua, branza dulce (poti consuma si branza “tare”, dar nu mai mult de 25 de grame pe zi) ori sunca (saraca in grasimi). Ma scuzi! Esti vegetarian? Atunci inlocuieste branza cu tofu. Ideal este sa servesti aproximativ 30 de portii cu proteine sau legume intr-o singura zi.
Ca sa nu te plictisesti in cele 2 saptamani servind aceleasi gustari, adauga un strop de savoare inmuindu-le in otet balsamic sau in dressing pentru salata (fara grasimi). Si ca organismul tau sa nu fie sacatuit de nutrienti consuma 473 de mililitrii de lapte pasteurizat si trei felii de fructe (fara banane) si asta intr-o zi ntreaga. Arunca din bucataria ta tot ce inseamna sucuri carbogazoase sau bauturi bogate in proteine. Rezuma-te la ceai, cafea (cu lapte) si apa.
Ce vei manca
La micul dejun poti alege dintre:
-2 felii de paine (din faina integrala) cu un pic de marmelada sau gem,
-1 banana plus un iaurt (150 ml, cu putine grasimi).
-50 de grame de musli (fara zahar) cu un strop de lapte,
-1 ou prajit servit pe o felie de paine.
In ceea ce priveste pranzul e musai sa te delectezi intai cu un bol cu supa (Nu se va servi supa-crema. Ideal este sa servesti supa pregatita in casa si nu la plic), dupa care sa alegi sa-ti potolesti foamea cu una dintre urmatoarele variante:
-cateva sardine pe doua felii de paine,
-un piept de pui la gratar cu broccoli fiert la aburi,
-un cartof copt cu branza dulce (sau ton) plus un bol cu salata verde.
Iata ca a venit si ora cinei
Aici poti sa servesti:
-somon la cuptor cu legume verzi, gatite la aburi.
-sunca la gratar cu un ou, un bol cu salata si o piersica.
Ok, nu mananci carne, atunci serveste carne din soia.
Concluzie
Dieta s-ar putea sa ti se para ridicola in ceea ce priveste frecventa de timp la care trebuie sa servesti gustarile (fiind imposibil sa nu gresesti, poate daca umbli cu ceasul dupa tine...tot timpul:)), dar si modul de stabilire a portiile. Insa, ca sa te mentii sanatos nu este musai sa adopti dieta daca nu poti si nu-ti place, ci sa implementezi ideea de baza a acesteia in alimentatia ta. Care idee? Aceea conform careia pentru a scapa de sunculite este bine sa mananci putin si des, astfel metabolismul tau nu va mai fi lenes…asa cum fost pana acum:) Ori poti discuta impreuna cu nutritionistul tau si sa modificati dieta in functie de nevoile tale.
0 comments:
Trimiteți un comentariu