Plante medicinale: Indigo salbatic (baptisia tinctoria)

Este un arbust originar din campiile si padurile nord- americane, fiind mai frecvent intalnit in apropierea coastelor nisipoase. Planta are in pamant un rizom din care se desprind radacini secundare. Rizomul are suprafata aspra, ridata si bombata, care acopera un miez fibros, galben- maroniu. Tulpina este inalta si
ramificata. Frunzele sunt alcatuite din cate trei foliole, care sunt mici si rotunjite. Frunzele sunt verzi- albastrui, iar cand se usuca se inegresc. Florile cresc in varful celor mai inalte ramuri, au culoarea galbena si se aseamana cu cele ale fasolei. Principalele elemente chimice din compozitia plantei sunt: flavonide, alcaloizi, cumarine, polizaharide, glicozide, rasina, genisteina si bio- chanina A. Principalele proprietati ale plantei sunt: imunostimulator, imunomodulator, tonic limfatic, antiseptic. In fitoterapie este utilizat rizomul.
Uz intern:

- raceli, infectii ale aparatului respirator, faringita, sinuzita, probleme ale sistemului imunitar, amigdalita, afectiuni ale sistemului glandular - sub forma de infuzie, decoct.


Uz extern:

- ulceratii, rani, furuncule, ulcere bucale, afectiuni genitale feminine - sub forma de comprese, gargara, spalaturi locale.


Efecte adverse:

- Se recomanda respectarea dozajelor si utilizarea pe termen scurt. In supradozaj pot aparea simptome de greata si voma.

0 comments:

Trimiteți un comentariu