oate ti se intampla sa transpiri excesiv, fie in anumite situatii de tensiune, fie uneori fara motiv. Este posibil sa suferi de hiperhidroza, ori hipersudoratie sau hiperdiaforeza. Este bine sa mergi la medic, pentru ca te va ajuta sa scapi de aceasta problema, in functie de cat de serioasa este. Hiperhidroza e o afectiune cu multiple cauze, de la cele psihologice pana la cele patologice. Vestea buna este ca se poate trata sau, cel putin, controla.
Hiperhidroza debuteaza in copilarie si adolescenta, si poate afecta orice regiune a pielii. Se accentueaza odata cu varsta. Cele mai comune sunt cea axilara si palmo-plantara. Este evident ca produce mult disconfort, ingreunand chiar contactele sociale si diminuand increderea in propria persoana.
Cei care sufera de hiperhidroza au probleme in a manui obiecte cu palmele transpirate, sau pot dezvolta chiar infectii. Tratamente exista - poti observa o imbunatatire chiar de la folosirea unui antiperspirant cu aluminiu, dar important este sa te duci la un medic specialist in aceasta problema.
Tipuri
Hiperhidroza poate fi primara si secundara. Cea primara este de trei tipuri.
1. Hiperhidroza indusa emotional (sau esentiala) este, asa cum ii spune si numele, un rezultat al emotiilor puternice, cum ar fi frica sau, ceva ce ni se intampla tuturor, teama de a vorbi in fata multor persoane.
2. Hiperhidroza generalizata poate fi consecinta unor dereglari ale sistemului nervos sau poate sa apara in contextul unor stari febrile sau dezechilibrele ale metabolismului, sau poate fi datorata consumului unor medicamente, de exemplu fizostigmina, pilocarpina, antidepresive triciclice, venlafaxina.
3. Hiperhidroza localizata este mai frecvent rezultatul unor anomalii in functionarea locala a nervilor, in distributia glandelor sudoripare sau in vascularizatia zonei. Cea mai raspandita este cea axilara, faciala, palmare si plantara.
Hiperhidroza secundara este generalizată la nivelul corpului si apare ca urmare a unei alte afectiuni: tuberculoză, diabet, hipertiroidism, feocromocitom, tumori carcinoide, leucemii etc.
Hiperhidroza, desi apare la pacienti fara un motiv anume, iar acestia se plang ca li se intampla constant, poate fi accentuata de anxietate si de consumul alimentelor foarte condimentate, alcool, cafea, dar si tutun.
Atât hiperhidroza axilară cât mai ales cea plantară se pot asocia cu mirosuri neplăcute. Deși transpirația nu miroase urât, ea favorizează dezvoltarea bacteriilor care descompun transpirația în acizi grași, aceștia din urmă fiind răspunzători de apariția acestor mirosuri. Tratarea hiperhidrozei duce în majoritatea cazurilor și la dispariția mirosurilor urâte asociate.
0 comments:
Trimiteți un comentariu