Bananele

O banana pe zi tine doctorul la distanta! Nu, nu este nici o greseala, nu-i vorba despre marul nostru, ci despre galbena banana si veti vedea si de ce. Printre multele bogatii ale pamantului se numara si frumos colorata banana ce creste in "buchete" in bananieri (care nu sint copaci, ci cele mai mari ierburi din lume).Originar din Malaezia, fructul a ajuns in India si se pare ca Alexandru Macedon l-a adus spre vest, de unde s-a raspandit in lume. Pe continentul american a ajuns cam 350 ani mai tirziu.

Pe piata bananele se gasesc intr-o mare varietate de soiuri si mai multe culori (galben, rosu). Si un sfat: niciodata sa nu pastrati bananele necoapte bine in frigider, nu se vor mai coace cum trebuie. Si stiti care sint cele mai gustoase? Cele cu puncte negre atunci cand s-au copt. Si inca un secret: puneti in punga cu banane un mar, se vor coace mai repede!
In ciuda aspectului banal, bananele sunt o sursa importanta de nutrienti. In afara vitaminei C, bananele contin potasiu in cantitati mari. Potasiul ajuta la normlizarea batailor inimii, la trimiterea oxigenului la creier si la reglarea cantitatii de apa in organism. Cand sintem stresati se reduce cantitatea de potasiu din organism si corpul este deschis riscului de ridicare a tensiunii; balanta se readuce mancand 1-2 banane.

Bananele sunt de asemenea bogate in fibre, ajutind in cazul constipatiei. Se mai stie si ca fibrele ajuta si in unele forme de cancer.

Cei care isi monitorizeaza greutatea trebuie sa stie ca bananele sunt sarace in grasimi, au cantitati neglijabile de grasimi saturate, sunt sarace in sodiu si nu contin colesterol. Fiind bogate in fier, ajuta in cazuri de anemie.

Continand zaharuri naturale, banana aduce un aport rapid in stimularea energiei (s-a demonstrat ca 2 banane aduc un aport de energie suficient pentru 90 minute de exercitii fizice - ati vazut ca multi dintre jucatorii de tenis in pauze maninca o banana?).

In afara de corp, bananele sint eficiente pentru minte, te fac sa te simti mai energic, mai putin predispus la depresii, mai relaxat, mai vesel, cu o mai buna concentrare la lucru (de aceea este buna o banana la micul dejun, in pauza de prinz sau in pachetelul copilului la scoala).

Si afla ca ajuta si atunci cand vrei sa te lasi de fumat, caci vitaminele B6, B12, potasiul ajuta corpul sa se mentina in timpul scaderii cantitatii de nicotina din organism.

Si mai sint multe alte beneficii ale consumului de banane. Pana si coaja, frecata pe intepatura de tintar (cu partea moale din interior) ajuta, si sa nu uitam, doamnelor, retetele cosmetice cu pulpa de banane.
Cat despre retete culinare?? Lichioruri, checuri cu sau fara nuci (renumite in toata lumea), salate, banane coapte, garnituri, inghetate...

1 comments:

sexshoponline spunea...

Interesant articol,peste tot se zice ca bananele ingrasa

Trimiteți un comentariu