Dulceata si frumoasa culoare a capsunelor pot face orice masa delicioasa si nu mira pe nimeni ca sunt atat de cunoscute si consumate.
Beneficii asupra sanatatii
Protectie antioxidanta oferita de fenoli
Capsunile sunt cunoscute ca o bogata sursa de fenoli. In cazul capsunilor, acesti fenoli sunt condusi de antocianine si elagitanine. Antocianinele din capsuni nu numai ca le ofera acestor fructe frumoasa culoare, ci servesc si drept antioxidanti care protejeaza structurile celulare din corp. Fenolii din aceste fructe protejeaza inima, lupta impotriva cancerului si a inflamatiilor. Proprietatile antiinflamatoare oferite de capsuni includ si abilitatea fenolilor de a reduce activitatea enzimelor ciclooxigenaze COX. Medicamentele nonsteroidale antiinflamatorii precum aspirina sau ibuprofenul ajuta la disparitia durerii blocand aceste enzime a caror supraactivitate contribuie la aparitia inflamatiilor, cum sunt cele aparute in osteoartrita, artrita reumatoidala, astm, ateroscleroza si cancer. Spre deosebire de medicamentele care blocheaza enzimele COX, capsunile nu provoaca sangerari intestinale.
Fitonutrientii din capsuni asigura sanatatea optima
Continutul de elagitanin din capsuni a fost asociat cu un risc mai mic de deces cauzat de cancer. Rezultatele unui studiu efectuat pe un grup de 1.000 de batrani au clasat capsunile pe locul 1 dintre 8 alimente care ajuta la evitarea decesului cauzat de cancer. Persoanele care consuma capsuni in mod regulat prezinta un risc de trei ori mai mic de a face cancer fata de ceilalti.
Protectie impotriva degenerescentei maculare
Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii. Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.
In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli.
Protectie impotriva artritei reumatoidale
Desi un studiu arata ca dozele mari de vitamina C duc la aparitia osteoartritei (cea mai intalnita forma de artrita, frecvent intalnita la persoanele in varsta), alte studii sugereaza ca alimentele bogate in vitamina C, precum capsunile, ofera protectie impotriva poliartritei (forma de artrita reumatoidala care afecteaza doua sau mai multe articulatii).
Selectarea si pastrarea
1. Alege fructele tari, mari, lipsite de puncte negre si cu o culoare frumoasa, atasate de o codita verde. Odata culese, acestea nu se mai coc, asa ca evita-le pe cele cu pete verzi sau galbene. De cele mai multe ori, capsunile de marime mijlocie sunt mai aromate decat cele foarte mari. Daca doresti sa cumperi capsuni ambalate, asigura-te ca ambalajul acestora sa nu fie stramt si astfel sa le zdrobeasca si sa nu contina pete (semne ca sunt stricate). Aceste fructe pot fi gasite pe toata perioada anului, mai des insa primavara pana la mijlocul verii.
2. Capsunile sunt foarte perisabile si necesita multa atentie. Inainte de a le depozita in frigider, indeparteaza-le pe cele lovite si stricate pentru a nu le contamina si pe celelalte. Pot fi pastrate in frigider o zi sau doua. Nu le lasa prea mult timp la temperatura camerei sau la soare pentru ca se vor strica.
3. Pentru a le ingheta, spala-le usor si apoi scurge-le bine. Aseaza-le pe un singur rand intr-un vas si introdu-le in congelator. Odata inghetate, depoziteaza-le intr-o punga si reaseaza-le in congelator. Se vor pastra chiar si un an. Stropindu-le cu putin suc de lamaie le vei ajuta sa-si pastreze culoarea. Daca sunt lasate intregi si nu sunt taiate bucati, capsunile isi vor pastra o cantitate mai mare de vitamina C.
4. Antocianinele pot fi gasite atat in capsunile proaspete cat si in cele inghetate, dar nu si produsele procesate.
5. Un studiu a descoperit ca antocianinele aproape ca lipsesc in produsele conservate, cereale sau produse speciale pentru copii care contin capsuni. Pentru ca micutul tau sa se poata bucura de beneficiile pe care le aduc capsunile, foloseste fructe proaspete sau congelate pentru sos.

0 comments:
Trimiteți un comentariu