Smochinele sunt o sursa buna de fibre, potasiu si magneziu. Alti nutrienti continuti de smochine: carbohidrati, zahar, fibre solubile si insolubile, sodiu, vitamine, minerale, acizi grasi, aminoacizi etc.
Beneficii asupra sanatatiiAjuta la scaderea presiunii sanguine
Smochinele contine potasiu, mineral care ajuta la controlarea presiunii sanguine. Atat timp cat oamenii nu consuma suficiente fructe si legume, dar consuma cantitati semnificante de sodiu (sarea fiind principala sursa), acestia pot avea un deficit de potasiu.
Consumul scazut de alimente bogate in potasiu, si mai ales asociat cu consumul ridicat de alimente care contin sodiu conduce la aparitia hipertensiunii arteriale.
Ajuta la pierderea kilogramele in plus
Smochinele sunt o sursa foarte buna de fibre dietetice. Fibrele si alimentele bogate in fibre pot avea un efect pozitiv asupra dietei pentru slabit. Potrivit unui studiu, femeile cresc cantitatea de fibre cu ajutorul suplimentelor insa scad seminificativ producerea de energia, iar senzatia de satietate nu se schimba. Smochinele ca si alte alimente bogate in fibre pot fi de mare ajutor in dieta persoanala.
Fructele si cerealele cu fibre protejeaza importiva cancerului la san. De asemenea, potrivit rezultatelor unui studiu, la care au participat 51.823 de femei, consumul ridicat de fructe bogate in fibre reduce cu 50% cancerul la san. Alte fructe bogate in fibre: mere, pere, prune si curmale.
Frunzele scad necesarul de insulina la diabetici
Cu siguranta ca nu te-ai gandit ca frunzele de smochine sunt atat de benefice, tocmai din aceasta cauza in unele culturi aceastea fac parte din meniul zilnic. Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice, putand reduce cantitatea de insulina necesara unei persoane care sufera de diabet si care a trecut la tratamentul de insulina injectabila. Potrivit, unui studiu lichidul extras din frunzele de smochin trebuie consumat dimineata.
Protrejeaza oasele
Smochinele sunt bogate in calciu, mineral cu multiple functiuni printre care si imbunatatirea densitatii oaselor. De asemenea, datorita continutului de potasiu smochinele sunt de mare ajutor si in scaderea pierderii de calciu prin urina, cauzata de diete bogata in sare.
Efecte cardiovasculare
Intr-un studiu facut pe animale, arata ca frunzele de smochine ajuta la scaderea trigliceridelor, in timp ce un alt studiu realizat pe celule in vitro arata ca frunzele de smochine inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Cu toate acestea cercetatorii nu au determinat cu exactitate care substante din frunzele sunt responsabile de aceste beneficii remarcabile.
Selectarea si pastrarea
Ca fructe proaspete smochinele sunt usor perisabile, aceastea putand fi culese cu cel mult 1-2 zile inainte de a fi conumate. Daca ai posibilitatea sa consumi smochine proaspete trebuie sa te uiti ca aibe o culoare intensa, vie, sa fie rotunde si fragede dar nu foarte moi. De asemenea acestea ar trebui sa aiba coaja ferma si fara julituri.
Mirosul smochinelor, de asemenea, te poate ajuta sa identifici prospetimea si gustul fructului. Aceastea ar trebui sa aiba un miros usor dulce si nu acrisor deoarece indica faptul ca fructul este stricat.
Smochinele coapte ar trebui pastrate in frigider unde pot sta proaspete pentru cel mult 2 zile. Deoarece sunt extrem de delicate si se strica foarte usor acestea ar trebui asezate pe o farfurie a fost asezata o coala de hartie. De asemenea, este indicat ca smochinele sa fie acoperite pentru a nu se usca. Daca ai cules smochine care nu sunt coapte in intregine trebuie tinute pe o farfurie, la temperatura camerei dar fara sa fie expuse direct la soare.
Smochinele proaspete pot fi consumate numai cateva zile, unscate acestea pot fi consumate timp de cateva luni, dar trebuie tinute la intuneric, intr-un loc racoros sau pe o farfurie in frigider.
Pentru o cantitate mai mare de antioxidanti, alege fructele bine coapte. Cercetarile conduse de Universitatea Innsbruck din Austria arata ca fructele bine coapte au un nivel crescut de antioxidanti.
Sfaturi utile
Tips-uri pentru a pregati smochinele
1. Dimineata, la micul dejun poti adauga cateva smochine, fie proaspete, fie uscate, in cereale sau dupa ce ai servit masa.
2. Pune cateva smochine in suc sau vin rosu, dupa care pot fi servite cu iaurt sau cu inghetata.
3. Stufat de fructe proaspete, branza de capra si migdale tocate poate fi servit in loc de desert sau gustare.
Smochinele sunt printre singurele fructe care contin cantitati masurabile de oxalati, substante naturale care se gasesc in plante, animale si in organismul uman. Cand oxalatii devin prea concentrati in lichidele corpului, acestia se pot cristaliza si pot cauza diferite probleme de santate. Din acest motiv, persoanele care au probleme cu rinichii sau cu vezica biliar ar trebuie sa evita consumul de smochine.
Smochinele uscate care se gasesc in comert pot fi tratate cu gaz de dioxid de sulf in timpul procesului de uscare. De asemenea, pot fi tratate cu sulfite pentru prelungirea perioadei in care pot fi consumate. Sulfurile, cu rol de conservanti, contin compusi care adesea sunt adaugati la alimentele care urmeaza sa fie uscate pentru a preveni oxidarea si pierderea culorii. Sulfitele folosite pentru a conserva smochinele uscate produc reactii adverse la unul din 100 de oameni, care prezinta o sensibilitate la sulfite.
De retinut este faptul ca sulfitele pot provoca reactii adverse persoanelor care sufera de astm. Administratia Alimentelor si Medicamentelor estimeaza ca 5% dintre astmatici sufera o reactia cauzata de sulfite.

0 comments:
Trimiteți un comentariu