Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului XX, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fatamai bine stresului si solicitarilor din traiul de zi cu zi. Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente suntnecesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca suntluate fara o indrumare de specialitate.
Este adevarat ca, din nefericire, datorita solicitarilor vietii moderne, oamenii au tendinta la o alimentatie dezechilibrata care nu reuseste sa le aduca toate principiile nutritive de care au nevoie.
Mesele traditionale, compuse din mai multe feluri de mancare si obtinute dintr-o varietate de materii prime suntinlocuite cu snack-uri sau mancare de tip fast-food, produse care suntdeparte de ceea ce specialistii numesc cu un termen generic "alimentatie rationala". Teoretic, daca ne hranim cu o mare varietate de alimente nerafinate, daca respectam o balanta echilibrata in ceea ce priveste proteinele, gluciele si lipidele, alimentatia noastra ar trebui sa fie corespunzatoare. Insa trebuie avut in vedere ca obiceiurile alimentare sunt influentate de foarte multi factori, iar stresul si particularitatile vietii moderne au modificat substantial necesarul de nutrienti al omului modern.
Sa ne gandim numai la faptul ca efortul fizic a scazut, solicitarile psihice s-au amplificat si, implicit, exista o tendinta de a reduce cantitativ alimentele ingerate. O consecinta imediata poate fi o reducere a aportului mineralo-vitaminic, deoarece dietele hipocalorice nu asigura intotdeauna acesti nutrienti intr-o cantitate adecvata necesitatilor. Cu atat mai mult ne putem confrunta cu o situatie de acest gen, cu cat alimentatia moderna este de regula rafinata, continand, de exemplu, derivate cerealiere decorticate, legume si fructe supuse la tratamente termice prelungite etc, deci alimente care au fost simtitor saracite in micronutrienti. In contextul de fata, reprezinta suplimentele o necesitate?!
Inainte de a detalia aceste aspecte, sa vedem ce suntaceste suplimente nutritionale sau alimentare.
Suplimentele alimentare reprezinta produsele alimentare al caror scop este sa completeze dieta normala si care suntsurse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, separat sau in combinatie, comercializate sub forma de doza, cum ar fi : capsule, pastile, tablete, pilule si alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurator si alte forme asemanatoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului in cantitati mici, masurabile.
In categoria suplimentelor alimentare se includ si urmatoarele:
a)proteine pure sau sub forma de izolate proteice, izolate proteice si hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora;
b)lipide alimentare (inclusiv acizi grasi polinesaturati esentiali);
c)fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana la cantitati ale continutului de fosfor de 1 g/zi;
d)fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi;
e)produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice - alimente.
Daca examinam categoriile de preparate aprobate de Ministerul Sanatatii Publice, observam ca termenul "supliment nutritiv" are o arie larga de semnificatii: de la laptele cu cereale pentru copii pana la produsele destinate sportivilor, care contin vitamine , elemente minerale, proteine etc.
Dintre toate suplimentele, cele mai consumate suntmultivitamine le si preparatele care contin, alaturi de vitamine , elemente minerale.
BENEFICIILE SUPLIMENTELOR NUTRITIONALE
Atitudinea lumii medicale in ceea ce priveste utilizarea curenta a suplimentelor mineralo-vitaminice s-a modificat substantial in decursul timpului.
Desigur, suplimentele nutritionale reprezinta o afacere profitabila pentru producatori, dar utilizarea curenta pare sa fie profitabila si pentru consumator.
Recent, un raport exhaustiv al Consilului pentru Nutritie Responsabila din SUA arata ca utilizarea corespunzatoare de suplimente cu multi-vitamine si minerale poate promova starea de sanatate si poate fi utila in profilaxia unui numar de afectiuni.
Raportul indica faptul ca suplimentele complexe (minerale si vitamine ) si alte suplimente care au in compozitie un singur component (de exemplu, calciu, acid folic, vitamina C) au un impact pozitiv cuantificabil asupra unei game variate de probleme, mergand de la reducerea riscului aparitiei de spina bifida la produsul de conceptie, intarirea sistemului imunitar la pacientii-problema (batrani, copii), pana la ameliorarea semnelor si simptomelor legate de osteoporoza.
Raportul "Beneficiile suplimentelor nutritionale", un material vast, de peste100 de pagini, trece in revista toate studiile si lucrarile de specialitate care aduc la lumina beneficiile multivitamine lor si ale altor suplimente, inclusiv ale celor cu antioxidanti (vitamina C si E), calciu, acizi omega 3 (uleiuri de peste), vitamina D, vitamine le B6 si B12, acid folic etc. Se considera ca atat comunitatea medicala, cat si cea stiintifica acumuleaza rapid dovezi asupra valorii profilactice a suplimentelor vitaminice. Printre beneficiile subliniate in raport, se afla urmatoarele:
- Reducerea incidentei defectelor de tub neural (mai ales spina bifida) cu un procent de peste70%, in conditiile in care femeile aflate la varste fertile consuma in mod curent suplimente care au si acid folic;
- Ameliorarea functionarii sistemului imunitar si, implicit, profilaxia bolilor infecto-contagioase la batranii care iau in mod curent multivitamine . S-a apreciat ca numarul zilelor in care acestia suntbolnavi s-a redus la jumatate, consecutiv utilizarii pe termen lung a multivitamine lor;
- Eventuala reducere cu aproximativ 20% a ratei fracturilor de col femural la persoanele varstnice care iau suplimente cu calciu si vitamina D, ceea ce ar insemna 40-50 de mii de fracturi mai putin anual, reprezentand uriase economii in ceea ce priveste cheltuielile cu tratamentul si sustinerea pacientilor;
- Economii substantiale datorate abordarii profilactice a unor afectiuni foarte frecvente. In 1997, un studiu din Statele Unite a apreciat ca o amanare cu 5 ani a instalarii bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale sau a fracturilor de sold ar insemna nici mai mult nici mai putin decat economii de 89 miliarde USD anual la nivelul sistemului sanitar american.
0 comments:
Trimiteți un comentariu