Plante medicinale : Efedra (efedra sinica)

Efedra este o planta vesnic verde, face parte din familia Ephedraceae si este originara din zonele din emisfera nordica cu climat uscat din Europa si Africa de Nord, Asia centrala. In Romania exista o planta din aceeasi familie care se utilizeaza local- Ephedra distachya. Efedra creste sub forma de tufe, are multiple tulpini subtiri, ca niste vergi, ce isi pastreaza culoarea verde tot anul. Florile sunt mici si galbene si se formeaza la baza nodurilor fine de pe tulpini. In fitoterapie sunt utilizate ramurile (ce pot fi recoltate pe toata durata unui an) si uneori semintele. Altfel se poate gasi in comert sub forma de extrase de plante.

Planta contine efedrina si pseudoefedrina (alcaloizi) in proportie de 40-90%.

Principalele sale calitati sunt: vasoconstrictor, creste tensiunea si ritmul batailor inimii, termogenic, ajuta la decongestionarea bronhiilor, creste metabolismul, diaforetic. Este un ingredient nelipsit din componenta produselor destinate scaderii in greutate si al energizarii, fiind foarte folosit in industria farmaceutica si intra si in componenta multor picaturi decongestionante nazale.
Uz intern:

- afectiuni pulmonare obstructive, raceli, febra, afectiuni cardiace, obezitate, astm, sunuzita - sub forma de infuzie, tinctura.

Efecte adverse:

- Trebuie respectate dozele si trebuie administrata sub supraveghere medicala. Efectele adverse pot fi: reactii ale pielii, nervozitate, ameteala, dureri de cap, insomnie, dezhidratare, voma, hipertermie, aritmii, infarct, atac cerebral si moarte. Efedrina este o substanta care da rezultate pozitive la testarea anti-dopping.

0 comments:

Trimiteți un comentariu