Bora Bora

Desi masoara numai 6,5 km lungime si 4 km latime, Bora Bora este recunoscuta drept cel mai frumos si mai romantic loc de pe Pamant. Superlativele nu sunt suficiente pentru a descrie incredibila frumusete a “Perlei Pacificului” si a lagunelor de culoarea turcoazelor ce o inconjoara.

Odata ajunsi aici va veti indragosti pentru totdeauna de aceasta adevarata bijuterie a Oceanului Pacific. Clima este si ea perfecta: intre 24 si 28 grade Celsius, temperate de briza proaspata dinspre rasarit.

Inconfundabilele lagune si recife de coral s-au nascut prin stingerea treptata a vulcanului Otemanu. Varfurile Taimanu si Pahia, care se inalta mai mult de 655 m deasupra nivelului marii, reprezinta tot ce a mai ramas din marginea de nord a craterului. Impanzite haotic cu stanci abrupte si abisuri verticale, pantele muntoase sunt astazi imbracate intr-o luxurianta vegetatie tropicala.

Desi Bora Bora este cea mai ravnita destinatie pentru luna de miere, si o vacanta in familie se va transforma intr-o experienta unica. De-a lungul tarmului insulei principale, dar si pe unele dintre insulitele (motu) inconjuratoare sunt situate numeroase hoteluri, in special de 4 sau 5 stele, constituite din bungalow-uri - mici casute amplasate pe plaja sau suspendate deasupra apei.

Printre cele mai luxoase si mai apreciate se numara: Le Meridien (ce adaposteste si o rezervatie ce protejeaza broastele testoase), St Regis (unde Nicole Kidman a ales sa isi petreaca luna de miere), Intercontinental, Sofitel Marara, Pearl Beach Resort sau Bora-Bora Lagoon & SPA.

Pentru cei al caror buget nu le permite o sedere la unul din hotelurile de mai sus, Bora Bora are si variante mai ieftine, cum ar fi un camping amenajat, precum si numeroase pensiuni de "familie", in acelasi peisaj paradisiatic.

Fiecare hotel are cel putin 2 restaurante, lucru care se traduce printr-o oferta extrem de larga pentru vizitatori, acestia avand posibilitatea de a lua masa la oricare dintre restaurantele de pe insula, cu mentiunea ca majoritatea necesita rezervare.

Printre cele mai faimoase restaurante se numara: Top Dive (unde exista si o scoala de scuba dive), Bloody Mary (care isi intampina vizitatorii cu o lunga lista a celebritatilor ce i-au trecut pragul si care nu are un meniu prestabilit, servind "catch of the day"), Matira Restaurant (situat pe singura plaja publica din Bora Bora).

Si cum o vacanta fara shopping nu prea are farmec, Bora Bora nu se dezminte nici la acest capitol, punand la dispozitia turistilor o larga varietate de suveniruri, obiecte de arta traditionale polineziene, precum si faimoasele sale perle – simbolul Polineziei Franceze, in diferite dimensiuni, calitati, culori si forme.

Cei mai temerari dintre turistii superbei insule polineziene pot opta pentru o activitate extrem de populara, shark feeding. Nu trebuie ratata nici vizita la Lagoonarium, mai ales ca aici se poate inota alaturi de rechini crescuti in captivitate si de controversatele pisici de mare.

Misterele Pacificului pot fi explorate si in timpul unei plimbari cu submarinul "Spiritul Pacificului" pe langa peretele de coral, la o adancime de 35 m, dar si al unui Aqua Safari.

Bora Bora se dezvaluie turistilor pentru prima data din aer, de la fereastra avionului. Superbele peisaje mai pot fi insa aprofundate de la inaltime si intr-un tur cu elicopterul (15 sau 30 minute) sau practicand parasailing-ul.

Pentru a descoperi cu adevarat frumusetile acestui paradis si pentru a avea parte de o vacanta cu adevarat exotica, turistii pot opta pentru o gama larga de activitati: snorkeling, scuba diving, aqua safari, shark feeding, lagoonarium, parasailing, plimbari cu submarinul, avionul sau elicopterul, o vizita la ferma de perle, si lista poate continua.

Snorkeling-ul este considerat un "must" in Bora Bora, fiind combinat, de cele mai multe ori, cu scuba diving si plimbare cu ski-jet-ul. Cei dornici isi pot lua chiar si brevet de scufundator, un numar destul de mare de scoli fiind acrediate in acest sens. Iar pentru cei care poseda deja un astfel de brevet, exista varianta scufundarii, alaturi de un ghid, in adancurile oceanului (la 15-30 m), unde vor putea admira diverse specii de rechin, printre care si Lemon Shark (poate ajunge pana la 5 m la maturitate).

Drumul catre Bora Bora

Insula este dotata cu un mic aeroport, care are insa un trafic destul de intens.
Mijlocul de transport cu avionul este aproape obligatoriu, de aceea, aici lucrurile sunt oarecum batute in cuie. Va trebui sa schimbati avionul, cel mai probabil de doua ori, in functie de ruta pe care o alegeti. In primul rand, trebuie sa alegeti o ruta pana in Tahiti. De aici, Air Tahiti are aproximativ 6 zboruri pe zi atat catre Bora Bora, cat si spre alte insule. Costul unui zbor este de minim 14 000 XPF (francul polinezian) pentru un drum, insemnand aproximativ 120 euro.

Transportul pe insula este destul de anevoios. Exista un sistem de transport in comun, care face un semi-ocol al insulei in aproximativ o ora. Daca dispuneti de un buget mai generos, puteti inchiria masini 4x4, care vor face fata cu brio terenului stancos al insulei. Varianta eco si pentru mediu si pentru buzunarele turistului este inchirierea bicicletelor cu ziua, care se vor dovedi mult mai potrivite in majoritatea ocaziilor.

Cazarea in paradis

La acest capitol, insula ofera turistilor nenumarate posibilitati. Daca vreti un concediu de lux, va puteti caza la unul dintre hotelurile de 4 sau 5 stele, care se vor ridica cu siguranta, la nivelul asteptarilor.

Odata optiunea facuta, majoritatea turistilor sunt surprinsi sa constate asezarea inedita a camerelor, care nu sunt separate de pereti, ci de ape.
Complexele hoteliere sunt formate din mici bungalow-uri, situate pe nisip sau chiar deasupra nivelului apei, ceea ce va da posibilitatea de a face o baie racoritoare imediat ce v-ati trezit. Costurile unei camere variaza in functie de hotel, iar la acest capitol chiar aveti de unde alege. St. Regis, Intercontinental, Sofitel sau Le Meridien Bora Bora, oricare ar fi alegerea dumneavoastra, trebuie sa fiti pregatiti sa scoateti din buzunar aproximativ 1000 euro pentru o noapte.

O alternativa viabila pentru hoteluri sunt campingurile sau pensiunile de familie, unde preturile sunt considerabil mai mici, insa includ aceeasi priveliste uimitoare. Daca nu va cazati la un hotel de lux, care dispune de o plaja particulara, puteti opta pentru plaja locala, la fel de pitoreasca si chiar un pic mai salbatica.

Suveniruri

Nici o astfel de excursie nu se poate incheia fara alegerea unor suveniruri pentru cei de acasa sau pentru a va aduce aminte de aceasta vacanta paradisiaca. Polinezia franceza este renumita pentru culturile de perle, care pot fi si vizitate, ceea ce face ca acestea sa fie cea mai potrivita optiune.
In general, preturile sunt destul de ridicate, dar fiind vorba de o piata bine dezvoltata, puteti gasi variante care nu va vor usura foarte mult buzunarele.
In afara perlelor, foarte curtate de catre turisti sunt statuetele TIKI, despre care se crede ca tin la distanta spiritele rele, sau scoicile de diverse marimi si culori, care odata expuse, nu va vor lasa sa uitati ca ati pasit intr-un paradis terestru.

0 comments:

Trimiteți un comentariu