Afla cum sa slabesti si sa te lasi de fumat

Fumatul poate provoca cancer pulmonar, cancer al laringelui, emfizem pulmonar. Este un factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare, in plus daca se exagereaza in privinta fumatului, acesta poate creste tensiunea arteriala, accelerand bataile inimii si diminuand volumul vaselor de sange. In plus creste riscul depunerii de grasimi pe peretii arterelor, lucru care favorizeaza aparitia aterosclerozei. Iar daca arterele sunt blocate sangele nu poate circula si creste riscul de producere a infarctului.
Dar nu este tot, unghiile, tenul, dantura au si ele de suferit. Pana si stomacul are de suferit din cauza inhalarii substantelor chimice, ce determina o hipersecretie acida, care favorizeaza aparitia ulcerului.
Ca sa nu mai spunem ca fumatul afecteaza nivelul vitaminelor, raspunzatoare pentru intarirea sistemului imunitar. Si acestea sunt doar cateva urmari ale fumatului excesiv. Daca fumatul este cel mai mare viciu al tau, incearca sa renunti, iar daca ti se pare de-a dreptul imposibil incearca treptat-treptat sa reduci din numarul de tigari. Si pentru ca multi continua sa mai fumeze, de frica sa nu se ingrasa, le oferim azi cateva sfaturi. Tu nu ai vrea sa-ti mentii greutatea fara sa mai fumezi? Daca da, atunci ai nimerit bine!

Ce cauzeaza luarea in greutate, odata cu renuntarea la fumat
Cand nicotina, o substanta din fumul de tigare, iese din organism, ai putea sa experimenetzi urmatoarele simptome:
-ingrasatul pe termen scurt. Nicotina iti mentienea greutatea corpului si cand te lasi de fumat organismul se intoarce la greutatea pe care ai fi avut-o daca nu fumai.
-poti sa te ingrasi si 2 kilograme, din cauza retentiei de apa din prima saptamana dupa ce te-ai lasat de fumat.
-organismul cere mai putine calorii. Dupa ce te lasi de fumat s-ar putea sa consumi mai putine calorii comparativ cu perioada in care fumai.

Ingrasatul poate afecta sanatatea?
Riscurile la care te supui atunci cand fumezi sunt mult mai mari decat riscul de lua in greutate 2 kilograme odata ce renunti la fumat. Fumatul cauzeaza 400.000 de decese an de an in Statele Unite ale Americii. Ar fi nevoie sa te ingrasi 45 de kilograme pentru a te supune unui risc mai mare decat cel de a fuma.

Ce se intampla cand fumezi
Rata batailor inimii creste, in plus te expui la 4.000 de chimicale din fumul de tigare, iar 40 din aceste substante sunt cancerigene.
Prezinti un risc mai mare de a suferid e cancer de plamani comparativ cu un nefumator. Riscul de dezvoltare cancer de plamani creste cu 22 de procente la barbati si cu 12 procente la femei.
Riscul de face atac de cord este dublu compativ cu risc la care ste supusa o persoana nefumatoare. Ca sa nu mai spunem ca fumatul creste riscul de a dezvolta afectiuni la inima, infact, unele tipuri de cancer, bronsita cronica si alte afectiuni de plamani.

Ce se intampla cand renunti la fumat
Organismul incepe sa se refaca in urma efectelor nicotinei de-a lungul celor 12 ore de la renuntare. Inima si plamanii incep sa se refaca. Incepi sa respiri mult mai usor, iar tusea cauzata de fumat dispare. Si cel mai mare beneficiu al renuntarii la fumat il constituie scaderea riscului de a dezvolta unele boli grave.
Ca sa eviti sa te ingrasi imediat dupa ce te-ai lasat de fumat va trebuie sa devii din ce in ce tot mai activ. Spun asta pentru ca nu este sanatos sa incepi sa faci dintr-odata multe exercitii fizice, acest lucru ar creste riscul febrei musculare si te-ar obliga sa faci pauza pentru un timp.
Inainte de a te lasa de fumat trebuie sa te inveti sa manci sanatos, cu alte cuvinte sa inveti sa faci alegerile corecte. Activitatea fizica ajuta la controlul greutatii prin cresterea numarului de calorii de care ar mare nevoie roganismul tau. Alegerile sanatoase te ajuta sa previi luarea in greutate prin controlul caloriilor pe care le consumi.
Invata sa devii mai activ!
Sportul este o metoda sanatoasa prin care poti sa-ti controlezi greutate. In plus, te ajuta sa nu te mai gandesti la fumat. Intr-un studiu femeile care au mers pe jos zilnic cate 45 de minute au luat in greutate mai putin de 1,5 kilograme. Exercitiile cresc nivelul de energie, promoveaza increderea in sine, mentin sanatatea si lupta cu depresia si stresul, cauzat de o lipsa de nicotina in organism.
Poti sa devii mai activ daca renunti la activiti care solicita mai putin energie (privitul la televizor, jocul la calculator). Incearca sa faci exercitii fizice cate 30 de minute pe zi, de cat mai multe ori pe saptamana. Scopul nu este sa te simti obligat sa faci sport ci sa constientizezi ca este sanatos, ca-ti face bine.
Daca nu poti sa faci exercitiile fizice legate intre ele, atunci poti lua o pauza. Ce inseamna sa fii tot mai activ? De exemplu nu mai lua liftul si urca scarile, nu te mai plimba cu masina, mergi pe jos, joaca-te mai multi cu copii, fa tot felul de activitati prin gradina.
Incearca sa renunti la unele obiceiuri mai putin sanatoase si desi pare greu la inceput invata sa faci alegerile corecte. Este mult mai sanatos sa alergi prin parc decat sa te plimbi cu masina sau poti sa faci sport in parc, mersul pe bicicleta este un mod de a te mentine sanatos.

Obiceiuri alimentare sanatoase
Daca iti schimbi mult prea repede obiceiurile alimentare poti sa devii tot mai stresat. Includerea in dieta a unei varietati de mancaruri te ajuta sa te mentii sanatos. Ca sa te asiguri ca urmezi o dieta sanatoasa, include in fiecare zi cate o grupa de mancare din Piramida Mancarurilor. Nu uita sa verifici eticheta produselor alimentare.
Consuma multe produse pe baza de cereale, vegetale si fructe. Legumele, fructe, dar si cerealele (in special cele integrale) te ajuta sa te mentii in forma, iar daca esti atent la ceea ce mananci si faci sport in mod frecvent poti foarte usor sa-ti iei adio de la cateva kilograme in plus. Dimineata la micul dejun consuma musli cu fructe. La pranz/cina serveste salate si fripturi din carne slaba. Nu uita sa bei multe lichide, apa arde caloriile.
Decide-te pentru mancarurile cu putine grasimi si calorii. Alege produse lactate cu putine grasimi, carne slaba, peste, carne de pasare si fasole uscate pentru a-i asigura organismului suficienti nutrienti fara a fi nevoie de un plus de calorii si grasimi.
Redu din numarul produselor bogate in grasimi si zaharuri. Include in meniul zilnic:
-paine, cereale, orez si paste (1 felie de paine, ½ de bol cu cereale gatite sau paste),
-legume (1 bol cu legume crude, ¾ de bol cu ceasca cu suc de legume),
-fructe (1 mar de dimensiune medie, banana sau portocala, ½ de cana cu fructe tocate sau 3.4 de suc de fructe),
-produse lactate (1 cana cu lapte cu putine grasimi sau iaurt, una-doua felii de branza cu putine grasimi, 2 felii de branza procesata, cu putine grasimi)
-carne, nuci (2 felii de carne slaba, gatita, 2 lingurite cu unt de arahide.

Tu cand te lasi de fumat?

0 comments:

Trimiteți un comentariu