Plante medicinale: Chimionul (carum carvi)

Chimionul este o planta medicinala bienal care creste in regiuni de munte sau regiuni deluroase, in zone cu umiditate ridicata. Pentru a se dezvolta armonios si a produce fructe aromate are nevoie de lumina si caldura, de mult soare. Tulpinile sunt ramificate, florile sunt mici de culoare rosie sau alba. Fructele sunt achene arcuite, cu forma de semiluna, oval-alungita, de culoare bruna-cenusie. Florile se recolteaza in luna iulie, cand fructele au deja o coloratie bruna. Pentru a nu se scutura fructele, se recomanda ca recoltarea sa se faca rapid. Mirosul acestora este aromat ca si gustul, de altfel.
Fructele contin ulei volatil format din carvona, limonen, dehidrocarvona, dihidrocarveol, lipide, substante albuminoide, substante minerale, amidon, glucide, rezine, tanoizi etc.
Chimionul este galactogog, antispastic, astringent, antimicrobian. Datorita aromei sale, chimionul se utilizeaza si in alimentatie in preparatele culinare.
Important este sa se faca distinctia dintre chimion si chimen. Spre deosebire de chimen, de la chimion, in fitoterapie, alimentatie, etc. se utilizeaza fructele, nu semintele.

Uz intern:
- fructe - bronsite, colici intestinale (inclusiv la sugari), constipatii, meteorism, colon iritabil, diaree, colite, sindrom dispeptic gastric, fluidificarea secretiilor gastrice, laringite, bronsite, dureri menstruale, urticarii - sub forma de infuzie, pulbere.

1 comments:

♥ Mihaela spunea...

Chimenul (în engleză Caraway) nu este acelaşi lucru cu Chimionul - Cuminum cyminum (în engleză Cumin). Este incorect şi foarte mulţi fac această confuzie în diverse publicaţii, în special pe internet. De la chimen se folosesc în general fructele sau rădăcina, iar de la chimion se folosesc atât seminţele cât şi fructele. Seminţele de chimion sunt mai iuţi, mai deschise la culoare şi mai mari decât fructele chimenului. Chimionul este utilizat ca şi condiment cu preponderenţa în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, vestul Chinei, India, Cuba şi nordul Mexicului. Chimenul, pe de altă parte, este folosit la condimentarea brânzeturilor, a cărnii, sau la prepararea supelor şi cremelor de legume în special în Europa Centrală şi Scandinavia.

Trimiteți un comentariu