Plante medicinale: Ciumarea (galega officinalis)

Este o planta din flora spontana din Europa si Asia. In Romania poate fi intalnita in zonele de campie si deal. Creste sub forma de arbust, ce poate ajunge la 1,5 m inaltime. Frunzele emana un miros neplacut de burduf de capra atunci cand sunt zdrobite. Frunzele sunt alcatuite din 6-8 perechi de foliole ovale, ascutite la varf, de un verde stralucitor. Florile cresc in inflorescente in varful tulpinilor, au forma de fluture si sunt albe sau roz. Infloresc din iulie pana in septembrie. Semintele se dezvolta in pastai lungi, care atunci cand se coc se rasucesc eliberandu-le. Dintre substantele chimice continute cele mai importante sunt: alcaloidul galegina, crom, tanin, flavonide. Principalele calitati ale Ciumaraei sunt: combate deficitul de absobtie a glucozei, scade glicemia, reduce apetitul, diuretica, amelioreaza constipatia cronica, antibacteriana, antiinflamatoare, febrifuga. In fitoterapie se utilizeaza florile, ce trebuiesc recoltate in iulie-septembrie.

Uz intern:
- diabet (chiar si cel insulino-dependent), obezitate, probleme gastrice, afectiuni digestive, constipatie cronica, stari febrile, edeme - sub forma de infuzie.

Efecte adverse:
- Trebuie respectate strict dozajele, deoarece in cantitate mare poate deveni toxica. Supradozarea poate duce si la hipoglicemiere severa.

0 comments:

Trimiteți un comentariu