Plante medicinale: Bobornic (Veronica beccabunga)

In traditia populara: pe rani si taieturi se aplicau frunze verzi, iar daca erau mai mari se pisau si se facea cu ele legaturi. Planta intreaga se punea pe arsuri.De multe ori fierbeau plantele si cu decoct se spalau, iar cu resturile se legau, mai ales la umflaturi. Incalzit la foc se punea asa cald pe spate, contra durerilor.
Pisat si amestecat cu otet sau apa, se facea cu el legaturi pentru dureri de cap, pentru bolnavii de dambla.
Cu decoct se spalau bolnavii de orbalt (erizipel).In Maramures se facea cu el spalaturi copiilor slabi pentru intarire.

Ceaiul din tulpini florifere se lua contra neputintei de urinare, a hidropiziei si pentru curatirea sangelui.
Din partile aeriene ale plantei in amestec cu radacina de hrean, frunza de patlagina si miere, se prepara un sirop folosit pentru afectiunile pulmonare.

Compozitie chimica:
- ulei volatil, substante amare, aucubina, saruri minerale, vitamine, etc.

Actiune farmacologica:
- antiinflamator, diuretic, antiscorbutic, dureri diverse.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: adenoame, afectiuni ale pielii diverse, constipatie, dizenterie, dureri renale, hemoroizi, hidropizie, pecingine, pete pe fata, pistrui, retentie urinara.

Preparare:
-Suc proaspat se va consuma obtinut din planta proaspata si se poate lua cate 1-2 lingurite preferabil in amestec cu alte sucuri de legume si fructe.
-Planta proaspata se poate folosi in diferite salate alimentare.
- 2 lingurite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi, in afectiunile interne.

Extern: cataplasme cu frunze proaspete sau suc stors pe piele direct din planta.
-o mana de planta se marunteste si se pune la 250 ml ulei, preferabil de masline. Se fierbe apoi pe baie de apa timp de 3 ore. Se strecoara. Se foloseste atat intern cate o lingurita cat si extern unde se poate unge cu acest ulei afectiunea.

0 comments:

Trimiteți un comentariu