Plante medicinale: Chimen (Carum carvi)

In traditia populara: decoctul si ceaiul din seminte se dadea copiilor mici bolnavi de matrice. Se mai spalau cu el pe cap contra bubelor, iar fetele din unele sate se spalau cu zeama de chimen calduta, ca sa se faca frumoase, sa aiba fata curata. Peste tot se pune in tuica pentru pofta de mancare. Se lua contra durerilor de stomac. Chimenul fiert in lapte sau apa se lua pentru bolile inimii. Ceaiul din chimen cu iarba creata se dadea ca intaritor celor slabiti de boala. Se mai folosea la raceli sau pentru boli femeiesti cu trandafir alb si malin alb.

Femeile care aveau copii mici mancau supa de chimin, ca sa aiba lapte mai mult.
Compozitia chimica: ulei volatil in care predomina carvona -86%
Actiune farmaceutica: stimulent al secretiilor gastrice, carminativ, galactagog, regleaza functiile stomacului, creste diureza, antiinflamator intestinal, antiseptic gastric si intestinal, antispastic, diuretic, galactagog, stimulent, fluidifica secretiile bronhice.
Regleaza menstruatia.
Se poate utiliza in urmatoarele afectiuni: anorexie, balonari intestinale, bronsite, colici gastrice si intestinale, dismenoree, enterocolite, mareste cantitatea de lapte la mamele care alapteaza, reglarea menstruatiei, tulburari intestinale, viermi intestinali.
Preparare: o lingurita si jumatate de seminte maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute apoi se va strecura. Se va bea in trei reprize dupa mesele principale. Este bine ca sa se macine samanta cu rasnita de cafea, chiar inainte de a se pune in apa clocotita si se va macina doar cat se foloseste o data.
-Cataplasme cu seminte fierte si amestecate cu smantana se aplica pe sanii inflamati si umflati, sau pe umflaturi. Se aplica foarte calde.
-Praf de seminte obtinut cu rasnita de cafea se amesteca cu putina apa si se poate folosi la hemoroizi, oprirea laptelui, etc.

0 comments:

Trimiteți un comentariu