Retete culinare: Baclava

Ingrediente:
500 g foi de plăcintă ,
150 g unt topit,
500 g nuci curăţite.
Siropul:
2 pahare cu apă,
400 g zahăr,
vanilie.

Mod de preparare:
Se face un aluat de plăcintă şi se întinde foaia foarte subţire. După ce s-a uscat, se taie în bucăţi de mărimea tăvii în care le vom coace. Se unge tava cu unt şi se aşază 2 — 3 foi, stropite între ele cu unt. Se presară un strat subţire de nuci tocate, se pune o foaie de aluat, se stropeşte cu unt şi iarăşi. Se presară nuci. Se repetă până se termină toate foile, oprind pentru aşezat deasupra 3 — 4 foi frumoase, care se ung între ele cu unt. Se moaie un cuţit în unt fierbinte şi se taie plăcinta în lung şi în lat, formând romburi sau dreptunghiuri de circa 5 cm pe 7 cm. În lungul tăieturilor, cum şi pe margini, se toarnă câteva linguri de unt topit care să pătrundă până la fund. Se dă la cuptor la foc foarte moale, ţinându-se circa o oră; când începe să se rumenească, se toarnă deasupra un sirop făcut din zahăr, apă şi vanilie. Se mai lasă la cuptor câteva minute, până ce a pătruns tot siropul. Se scot baclavalele pe o farfurie şi se mai toarnă deasupra puţin sirop. Sunt mai gustoase când sunt pregătite cu o zi sau două înainte de a fi servite.

0 comments:

Trimiteți un comentariu