Cerentelul (Geum urbanum) planta medicinala

Cerentelul (Geum urbanum) este o planta ierboasa cu frunze compuse din cate trei foliole verzi, cu margini zimtate si varf ascutit.

Descriere si parfi folosite

Cerentelul infloreste din luna mai pana toamna si are
florile alcatuite din 5 petale de culoare galben-intens, sustinute de o codita lunga. De la cerentel se recolteaza rizomii (Rizoma Get) fie primavara, in luna martie, fie toamna in lunile septembrie,
octombrie.

Substante active

Radacinile de cerentel contin taninuri, acid galic, acid elagic, glico - zide de tipul geozidei, catehina, acid cafeic, acid clorogenic, glucide .

Actiune, proprietati

Preparatele din radacina de cerentel au efect astringent , antiseptic , antidiareic, calmant.

Indicatii terapeutice

Ca remediu fitoterapeutic, cerentelul este folosit in stomatite , amigdalite , gingivite , sangerari ale gingiei, diaree , enterocolite .

Preparare si administrare

Decoctul se prepara din 2 lingurite de pulbere de radacina, la 1 cana de apa. Se fierbe 20-30 de minute si se strecoara. Se bea dupa mesele principale.
Pentru gargara se poate folosi decoctul descris mai sus.
Intra in compozitia ceaiului antidiareic, a ceaiului pentru gargara si a extractului alcoolic Ticiverol.

Diverse

Din frunzele plantei, culese primavara cand sunt inca fragede, se poate face salata de verdefuri, care are printre altele un continut mare de vitamina C.

7 comments:

yutero spunea...

Credeam ca este si ceva...afrodisiac :)

Adela spunea...

Interesant articolul tau, nu stiam asa de mult detalii despre ce ai scris

Andreea spunea...

Frumos.. mersi :)

PowerFlex spunea...

interesata de un schimb de link ?

Laurentiu Constantin spunea...

Meriti sa te rasfeti cu un cadou de martisor www.unghiicugel2014.ro/

Farmacie Online spunea...

Farmacie online - http://farmaciasilva.ro
Produse cosmetice si dermatocosmetice.

Brooklyn Gray spunea...

Acesta este cel mai minunat lucru pe care l-am experimentat vreodata. Am vizitat un forum aici, pe internet și am văzut un mărturii minunate pe forum, despre faptele bune Doctor Osemu Okpamen. Am Brooklyn Gray din Statele Unite ale Americii. Nu l-am crezut, pentru că n-am mai auzit nimic despre astfel de miracol, înainte. Nici un organism ar fi fost în stare să mă convingă cu privire la aceasta nu până când doctorul a făcut o lucrare minunată pentru mine, care restaurat căsătoria mea de 4 ani, prin obtinerea înapoi soția mea a divorțat în termen de 12 până la 16 ore, cu farmecele la fel cum am citit pe internet. Am fost cu adevărat șocat când soția mea a venit acasă cerând iertare so accepte înapoi. Sunt foarte scurt de cuvinte pentru a arăta aprecierea mea doctorului Osemu Okpamen. Căci lui Dumnezeu a trimis la mine și familia mea pentru restaurarea divină a căsătoriei. Ești în nevoie de nici un ajutor fel? Puteți să-l contactați prin e-mail la Doctorokpamenspelltemple@yahoo.com sau vizitați site-ul său http://www.doctorokpamenspells.com. Apela / text numărul său mobil +1 (914) -517-3229 pentru răspuns urgent.

Trimiteți un comentariu