Apa- boli cauzate de ea

Apa are o importanta deosebita in ceea ce priveste viata pe Pamant, intrand in alcatuirea tuturor organismelor vii si participand activ la procesele de clima ce favorizeaza dezvoltarea vietii. Nu exista organism, fie el si unicelular, care sa nu aiba nevoie de apa.

In organismele vii apa indeplineste nenumarate functii, fiind importanta in procesele de respiratie, de obtinere a energiei, de dilutie a substantelor nutritive, participand de asemenea in procesele de eliminare a reziduurilor metabolice sau a toxinelor, inhiband totodata actiunea unor substante nocive. Tot prin intermediul apei anumite compartimente hidrice din organism pastreaza presiuni osmotice foarte imprtante in dinamica moleculelor organice si metabolismul celuar.

Apa potabila

Apa potabila de la robinet in cazul oraselor sau vorbind despre apa din puturile aflate in curtile oamenilor prezinta numeroase riscuri cu privire la sanatatea noastra.

Noxe toxice

Apa de la robinet poate fi poluata cu diverse substante deosebit de nocive pentru organismul uman. Spre exemplu tevile in care apa ramane mai ales pe timpul noptii o pot contamina. Daca in instalatia dumneavoastra exista plumb sau aluminiu, gradul de poluare este foarte mare. Ca sfat util, puteti lasa apa de la robinet sa curga 20-30 de secunde pana sa o folositi (in cazul in care aveti instalatie proprie, caci daca locuiti la bloc vorbim deja despre sistemul de tevi din intreg orasul). De asemenea, chiar daca tevile nu au contaminat in prealabil apa “statuta” in acestea, este posibil ca datorita cresterii bruste a presiunii toxinele sa se mobilizeze. De aceea este indicat sa dati drumul la robinet gradual, astfel incat sa mobilizati usor apa.

Chiar si in cazul puturilor din curti, atunci cand exista instalatii in casa toate cele de mai sus raman valabile. De asemenea apa din put prezinta numeroase microorganisme din flora ce se dezvolta pe peretii putului. Mai mult, datorita faptului ca aceasta apa provine din panza freatica locala, trebuie efectuat periodic controlul apei, mai ales datorita schimbarilor industriale si climatice care apar. Panza freatica poate fi contaminata cu o gama variata de noxe chimice si/sau biologice provenite in special din zonele industriale, caci nu trebuie sa neglijam realitatea conditiilor de epurare a apelor care exista la noi in tara si care lasa de dorit. Chiar daca efectele consumului apei de la put nefiltrate nu sunt vizibole la momentul respectiv, in timp pot produce cancere, boli cardiace si alte boli ce apar tardiv.

Clorul

Clorul este folosit peste tot in lume in scopul dezinfectarii apei si ramane activ o perioada lunga de timp. Din pacate insa studii vaste au demosntrat efectele nocive ale acestui ion. Acest produs chimic, in combinatie cu mineralele sau alte materii organice prezente in apa, duce la formarea unor compusi (numiti “bromodiclorometan”), care pot fi cauza unor forme de cancer sau a anumitor probleme de reproducere. In felul acesta este afectata si fertilitatea precum si dezvoltarea intrauterina a copiilor, demonstrandu-se ca femeile gravide care consuma apa de la robinet au un risc mult mai mare de a face avort spontan sau copiii acestora sa prezinte malformatii congenitale ori dezvoltare incompleta. Avand in vedere faptul ca aceasta substanta (clorul) este volatila, puteti lasa apa cateva ore intr-un recipient cu gura larga sau o puteti fierbe 5 minute, favorizand in felul acesta atat evaporarea clorului cat si distrugerea bacteriilor si a parazitilor.

Parazitii


Daca apa se clorureaza pentru a distruge o buna parte din bacterii, totusi parazitii sunt mult mai rezistenti si prezenta acestora in apa potabila este foarte putin jenata de efectele clorului. Cele mai frecvente parazitoze sunt giardiozele. Giardia este un parazit care se manifesta mai mult la copii, acestia neavand suficient dezvoltat sistemul imun al mucoasei digestive. Astfel provoaca diaree, dureri abdominale, voma, cefalee, stare generala proasta, necesitand tratament medical. La adulti aceasta infectie se manifesta ca o diaree careia i se asociaza simptomele prezente la copii, insa care dispare de la sine in 3-4 zile (in cazul in care adultul nu are sistemul imunitar afectat).

Alte parazitoze:

* Amibiaza (dizenteria amibiana) este favorizata de rezistenta sporita a parazitului in forma chistica. Boala se manifesta in special prin diaree.
* Strongiloidoza este o boala parazitara provocata de infectia cu parazitul Strongyloides stercoralis. O parte din persoanele infectate sunt asimptomatice, iar majoritatea prezinta leziuni cutanate si digestive. Leziunile cutanate sunt prezente la doua treimi din pacienti. Sunt caracteristice si sunt reprezentate de eruptii urticariene localizate pe fese si in regiunea taliei. Dureaza aproximativ 2 zile apoi dispar si reapar la intervale neregulate dupa o boala febrila. Migrarea larvelor prin plamani poate provoca tuse, dispnee, hemoptizie, bronhospasm. Prezenta parazitilor adulti in intestin determina tulburari digestive, diaree moderata sau severa, anorexie, greata, varsaturi. In infectiile intestinale severe ale copiilor apare sindromul de malabsorbtie.
* Tricomoniaza este determinata de Trichomonas, producand boli intestinale si putandu-se manifesta si la alte niveluri, cum ar fi cel uro-genital.
* Fasciolaza sau distomatoza sunt boli parazitare ce afecteaza ficatul.

Boli bacteriene

Cele mai frcvente infectii bacteriene datorate consumului de apa poluata sunt:

* Febra tifoida, determinata de Salmonella typhy, aceasta infectie poate fi prevenita prin vaccinare si respectarea regulilor de igiena
* Dizenteria, produsa de Shigella, care este extrem de periculoasa datorita diareelor foarte abundente cu un mare risc de deshidratare intensa, producandu-se dezechilibre hidro-electrolitice majore ce pot afecta inclusiv inima, ducand la deces in lipsa unei ingrijiri adecavate.

Bolile virale

In special hepatita epidemica (A) este cea mai frecventa dintre bolile virale.

Alte boli neinfectioase provocate de apa poluata:

* Intoxicatiile cu nitrati ce au efecte methemoglobinizante, astfel incat blocheaza hemoglobina din globulele rosii care nu mai poate trasporta oxigenul, rezultand asfisia tisulara
* Intoxicatia cu mercur, care se manifesta astfel: dureri de cap, ameteli, insomnie, tulburari de memorie, tulburari de vedere, anemie
* Intoxicatii cu pesticide, ce au efecte hepatotoxice, neurotoxice, teratogene (afecteaza fatul in dezvoltarea intrauterina) etc.
* Intoxicatia cu pumb: saturnism hidric
* Intoxicatia cu cadmiu afecteaza ficatul
* Intoxicatia cu flor ale carei efecte se manifesta la nivel dentar, renal si osos.

Folosind un filtru de apa sau consumand doar produsele potabile verificate si imbuteliate puteti preveni toate aceste efecte nocive pe care apa le poate prezenta.

0 comments:

Trimiteți un comentariu