Bronzul artificial

Cand vremea se incalzeste suficient incat sa poti o fusta sau o rochita mai lejera, dar nu destul totusi pentru a merge la strand sau la piscina, incepi sa te gandesti care ar fi cea mai buna solutie pentru a-ti transforma "albul ca branza" in "sclipitor auriu hollywoodian". Gandul iti fuge instantaneu la salonul de bronzat. Inainte de a intra in cabina de bronzat, opreste-te totusi putin si informeaza-te temeinic asupra riscurilor pe care le implica si abia apoi, punand in balanta, poti stabili daca si ce pret esti dispusa sa platesti pentru un look auriu.

Teoretic expunerea la solar implica aceleasi riscuri ca si radiatiile solare naturale si deci regulile sunt in mare parte aceleasi. Trebuie sa incepi progresiv, cu un minut sau doua ca sa ajungi in final la 20 de minute sau o jumatate de ora. Foarte multe persoane cad in capcana goanei dupa bronz si forteaza de la inceput timpul de expunere, ceea ce conduce la arsuri, iritatii si tot felul de alte probleme. Radiatiile ultraviolete sunt de doua feluri: cele care dau efecte imediate si cele care fac bronzul sa apara dupa o zi sau doua dupa expunere.

Exista persoane care si dupa mai multe sedinte de solar nu reusesc sa obtina un bronz vizibil deoarece pielea lor nu secreta destul pigment de colorare a pielii sau melanina si in acest caz solutia o reprezinta autobranzantele. S-a observat ca su suplimentele de beta-caroten ar facilita obtinerea unui bronz mai rapid desi nu exista dovezi concludente in acest sens.
Pe termen lung, efectele secundare ale expunerii la radiatii UVA in exces includ: leziuni oculare, modificari in sistemul imunitar, cataracte, riduri, imbatranire prematura a pielii si cancer de piele. Poti face o comparatie simpla intre zone care nu au fost expuse foarte des la soare si cele expuse frecvent cum sunt fata si mainile si vei observa diferenta de calitate si textura a pielii cu siguranta.

Cancerul de piele este printre cele mai des intalnite forme de cancer si aproape 90% din cazuri pot fi legate direct de expunerea la radiatii ultraviolete. Oricine poate face cancer de piele dar exista cateva categorii de persoane care au o predispozitie mai mare. Acestea sunt:
- persoanele cu ten deschis la culoare, ochi albastri sau verzi, par blond sau roscat;
- persoanele care au multe alunite sau pistrui;
- cei care traiesc sau petrec mult timp in zone montane( expunerea la ultraviolete creste cu altitudinea);
- persoanele care se ard usor cand se expun la soare sau care se bronzeaza foarte greu datorita insuficientei de melanina.
- cei care au antecedente personale de cancer sau au cazui in familie si deci un risc genetic crescut.

Daca si dupa ce ai citit aceste randuri ai decis ca totusi iti doresti sa faci uz de beneficiile cosmetice ale solarului, atunci macar fa-o macar "ca la carte", respectand cateva reguli:
- bronzeaza-te treptat si hidrateaza-ti foarte bine pielea in tot acest timp;
- este total contraindicat sa faci mai mult de 10 sedinte de bronzare in 2-3 saptamani;
- respecta timpul de bronzare recomandat pentru tipul de ten pe care il ai;
- poarta intotdeauna ochelarii de protectie;
- conform standardelor internationale poti beneficia in siguranta de maxim 50 sedinte de bronzare pe an;

Unii specialisti ne avertizeaza iar altii ne incurajeaza in privinta solarului considerandu-l mai sigur decat expunerea necontrolata la radiatiile solare. In final alegerea ramane la latitudinea noastra caci fiecare stim care este pretul pe care suntem dispuse sa il platim pentru frumusete.

0 comments:

Trimiteți un comentariu