CONSUMUL DE OUA

Ouale suntconsumate mai ales la micul dejung, insa suntutilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine , proteine dar si grasimi.

Un singur ou contine peste6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic.

Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange.

Deoarece contine cantitati ridicate de proteine, vitamine si minerale, si cantitati reduse de grasimi saturate, oul devine un component esential din dieta zilnica.
Galbenusul contine 21 vitamine si minerale, iar 40% din acesta este proteina. De asemenea, acesta contine 6,29 g proteine, 27 g calciu, 6 mg magneziu, 96 mg fosfor, 67 mg potasiu, si 4,97 g grasimi.

Trebuie mentionat ca suntpersoane care nu pot consuma oua, si anume cei care suntalergici la acest produs. Alergia la oua este una din cele mai comune alergii din timpul copilariei. Cu toate ca si galbenusul si albusul contin o cantitate ridicata de proteine, albusul declanseaza mai multe reactii alergice decat galbenusul.

In general, alergia la oua se manifesta inca din copilarie, insa in cazuri exceptionale aceasta se declanseaza si la varste inaintate. Deci, indiferent de varsta, daca apar simptomele caracteristice acestei forme de alergie trebuie sa mergeti de urgenta la un alergolog.
VALORILE NUTRITIONALE

Ouale suntsursa de proteine, vitamine esentiale si minerale care contribuie in mod semnificativ la adopatarea unei diete echilibrate.

1. Valoarea energetica
Un ou contine 78 kilocalorii. Consumat zilnic acesta asigura aproximativ 3% din necesarul de energie in cazul barbatilor, si 4% din necesarul de energie la femei.

2. Proteine
Proteinele din oua au o valoarea biologica ridicata, continand toti aminoacizii necesari organismului uman. Astfel, ouale completeaza lipsurile celorlalte alimente, care au o valoarea biologica mai mica, prin furnizarea de aminoacizi.

12.5% din greutatea unui ou este proteina, depozitata atat in galbenus cat si in albus.
Pe o scara valorica de la 1 la 100, oul se afla pe pozitia cea mai inalta datorita continutului de proteine, fiind punct de referinta in evaluarea celorlalte alimente.

Proteinele din ou contin toti aminoacizii necesari organismului, o valoare nutritionala similara avand proteinele de origine animala. Acesti aminoacizi ajuta la producerea si la intretinerea functionalitatii organismelor proteice, cum ar fi: enzimele anticorpii si colagenul.

O alta functie a aminoacizilor din proteine este consolidarea sistemului muscular. Muschii joaca un rol importanti in metabolizarea proteinelor prin stocarea proteinelor, si aminoacizilor care apoi suntfolositi in sinteza proteinelor. Aproximativ 40% din proteinele se gasesc in muschii scheletici, acestea implicandu-se in reglarea cantitatii de zahar din organism.
Deci cantitatea si calitatea proteinelor influenteaza direct masa musculara.

3. Vitamine
Ouale contin aproximativ toate vitamine le cunoscute, cu exceptia vitamine i C.

1.Colina (vitamina H) – ajuta la scaderea nivelului de homocistina, asigura buna functionare a celulelor si imbunatateste activitatea neuronala, stimuland memoria.
2.Vitaminele B - ajuta organismul sa transforme alimentele in energie. De asemenea, folatii reduc nivelul de homocistina si previn malformatiilor genetice.
3.Vitamina A - imbunatateste vederea nocturna, dar este implicata si in mentinerea sanatatii pielii.
4.Vitamina E - antioxidant care actioneaza in prezenta vitamine C si seleniului pentru prevenirea aparitiei afectiunilor cauzate de radicalii liberi.
5.Luteina – se afla in stransa legatura cu vitamina A si se gasesc in pigmentul galbenusului de ou. Acestea se afla intr-o concentratie ridicata pe retina, si ajuta la prevenirea degenerescentei maculare.

4. Minerale
Ouale contin o parte din mineralele necesare organismului nostru. In special, acestea contin iod, necesar in producerea hormonilor tiroidieni,in dezvoltarea si buna functionare a creierului dar si a altor organe; si fosfor necesar pentru consolidarea sistemului osos.

Organismul uman nu produce iod, astfel, acesta trebuie introdus numai prin alimentatie.

De asemenea, ouale detin o cantitate ridicat de zinc, necesar in vindecarea plagilor si infectiilor, seleniu, un important antioxidanti care ajuta la consolidarea sistemului imunitar, calciu necesar in dezvoltarea sistemului osos si imbunatateste functiile celulare.

In cantitati mai mici se gaseste fier, component vital pentru globulele rosii din sange.

5. Carbohidrati si fibre
Ouale contin urme de carbohidrati si niciun gram de fibre.

6. Grasimi
11.2% din continutul unui ou este grasime. Cea mai mare cantitate de grasime din ou se gaseste in galbenus, si numai 0.05% in albus.
Aproximativ 17% dintre acizii grasi din ou suntpolinesaturati, 44% mononesaturati si numai 32% suntgrasimi saturate.

Grasimile saturate suntconsiderate principala cauza care determina cresterea colesterolului din sange, reducerea acestui tip de grasimi fiind considerata cea mai eficienta strategie pentru scaderea colesterolului. Totodata, prin reducerea colesterolului din sange este redus si riscul aparitiei afectiunilor coronariene.

7. Colesterol
Colesterolul si lecitina suntsubstante esentiale pentru dezvoltarea si functionarea celulelor din organism. Colesterolul ajuta la mentinerea flexibilitatii si permeabilitatii membranei celulare, dar este si materie prima pentru grasimile care mentin flexibilitatea pielii.
Mai mult, colesterol participa la producerea hormonilor sexual, cortizol, vitamina D si saruri biliare.

Lecitina este implicata in transportarea lipidelor prin sistemul sanguine si ajuta la metabolizarea colesterolului.

8. Omega 3
Numai ouale provenite de la gaini hranite cu seminte sanatoase contin oin galbenus acizi grasi omega-3. Consumarea acestor oua stimuleaza producerea colesterolului “bun”/HDL si creste numarul lipidelor din sange.

Cercetatorii sustin ca acizii grasimi omega 3 joaca un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular prin scaderea colesterolului, trigliceridelor si densitatii lipoproteice. De asemenea, acesti acizi grasi asigura buna functionare a creierului, previne afectiunile oftalmologice si consolideaza sistemul imunitar.

0 comments:

Trimiteți un comentariu