Dieta pentru diabetici

Regimul alimentar este de o importanta primordiala in tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El ajuta nu numai la echilibrarea glicemiei, dar contribuie si la evitarea complicatiilor diabetului - hipoglicemia sau hiperglicemia si, pe termen lung, reduce riscurile de boli renale, neurologice sau cardiovasculare.

Regimul alimentar al diabeticului trebuie sa includa suficiente calorii pentru a mentine o greutate sanatoasa, sa asigure o crestere normala la copii si adolescenti si sa corespunda nevoilor suplimentare in caz de activitate fizica, sarcina, alaptare sau boala.

Scopul dietei este acela de a asigura un aport adecvat de principii nutritive, atat calitativ cat si cantitativ. Pentru aceasta, alimentatia trebuie sa fie regulata (evitand variabilitatea necesarului de insulina) si fragmentata (de obicei, in trei pranzuri si doua gustari).

In prezent, se recomanda diabeticilor o dieta cat mai apropiata de o alimentatie echilibrata (dar continutul in glucide este cantarit si calculat).
Folosirea alimentatiei sanatoase te ajuta sa consumi o varietate de alimente sanatoase. Atunci cand consumi o varietate de alimente, organismul obtine toate vitaminele si mineralele de care ai nevoie. In prezent, se recomanda diabeticilor o dieta cat mai apropiata de o alimentatie echilibrata (dar continutul in glucide este cantarit si calculat).


Iata cateva recomandari generale in dieta diabeticilor:
- calorii: diabeticul cu greutate normala are nevoie de aceleasi valoricalorice ca si individul sanatos, caloriile provenind insa din proportiidiferite de lipide, glucide, proteine. Cei supraponderali vor urma unregim hipocaloric(cu mai putine calorii), iar cei subponderali- regimhipercaloric;
- glucide: 50-55% din aportul caloric(cca 300gr./zi) evitandu-se glucidelesimple cu absorbtie rapida si produsele rafinate cum sunt zaharul siderivatele acestuia;
- proteine: 12-15% din calorii(cca 1gr/kg/zi); in caz de afectare renalanu se vor depasi 0,8gr/kg/zi;
- lipide: 30-35% din calorii (cca 125gr/zi);
- fibre alimentare: 30-35 gr./zi provenind din legume, fructe, cereale,leguminoase;
- aport de sare: mai putin de 7 gr/zi, iar la hipertensivi nu se vordepasi 3gr.


Un diabetic trebuie sa manance cate putin, dar mai des (5-6 mese pe zi),sa respecte anumite ore fixe de masa, iar cina sa fie cu cel putin 2ore inainte de culcare.


Alimente permise pacientului diabetic:
- rosii, ardei gras, ciuperci, castraveti, varza, vinete, praz, salata,morcovi, telina, sfecla, ceapa uscata, usturoi;
- pepene, lamai, capsuni, cirese, coacaze, nuci;
- carne, peste si derivatele lor;
- lapte si derivate (branzeturi, smantana, frisca, unt);
- oua;
- bauturi nealcoolice preparate fara zahar(cu indulcitori).

Alimente cu continut glucidic mare, interzise diabeticilor:
- zahar, miere, malt;
- biscuiti, prajituri preparate cu zahar, bomboane, ciocolata, halva;
- smochine, stafide, curmale, prune uscate, struguri, dulceturi,marmelada;

Alimente ce trebuie consummate doar dupa cantarire:
- paine alba;
- paine graham;
- cartofi, fasole boabe, mazare boabe;
- orez.


Reguli de preparare a acestora, reguli care de multe ori nu sunt cunoscute de catre pacienti:

- nu se va folosi niciodata zaharul sau produsele zaharoase la pregatireaalimentelor;
- pentru a inlatura gustul amarui, observat uneori, al zaharinei sau alaltor indulcitori, acestia se vor dizolva in putina apa. Aceasta se vaadauga la sfarsitul pregatirii preparatului;
- prepararea sosurilor se face fara faina. Pentru ingrosare se pot folosilegumele trecute prin sita;
- painea, daca se consuma prajita, va trebui cantarita inainte de prajirepentru ca prin deshidratare creste cantitatea de glucide;
- fructele si legumele se cantaresc inainte de tratamentul termic(fierbere,coacere). Cel mai bine este insa sa se consume cat mai multposibil in stare cruda;
- in urma fierberii, pastele fainoase isi maresc volumul si vor contineaproximativ 20 gr. glucide la 100 gr. paste.




Iata si cateva xemple de regimuri:
Exemplu 1.

Dimineata: lapte cu cafea(250 gr.), paine (60 gr.) cu branza de vaci(100 gr.) si ardei gras
Gustare: paine(40 gr.) cu unt(20 gr.) si parizer(100 gr.), fructe(100gr.)
Dejun: supa limpede de legume cu crutoane (paine 100 gr.), perisoarecu verdeturi si pireu de cartofi(150 gr.), salata verde, paine(60 gr.),compot cu zaharina(100 gr. fructe)
Gustare: branza telemea(50 gr.) cu rosii si paine(40 gr.), fructe(100gr.)
Cina: salata asortata, paine(40 gr.), budinca de orez cu carne, cremade ou (o cescuta)
La culcare: lapte(250 ml.) si paine(20 gr.)
Total calorii: 2800/zi


Exemplu 2.

Dimineata: ceai cu zaharina, paine(20 gr.), branza de vaci(50 gr.)
Ora 11.30: iaurt(250 gr.)
Ora 15: supa de rosii cu legume, musaca din carne(100 gr.) si cartofi(150gr.), salata de varza, paine(40gr.)
Ora 18: gelatina din fructe(100 gr.) si frisca
Ora 21: crap la cuptor cu garnitura de morcovi(200 gr.) si rosii, spumade gris(15 gr. gris) cu lapte(250 gr.) si mar ras(200 gr.), paine(40 gr.)
Total calorii:1600/zi


Exemplu 3.

LUNI

Dimineata : 200g lapte , 15 g unt , 30 g paine intermediara

Ora 10 : 200g iaurt , 20 g paine intermediara

Pranz : supa de rosii (50g suc de rosii,250 g supa de oase,1/2 ou, frunze de patrunjel) , mancare de castraveti cu carne (75g carne,200g castraveti murati, 250g ulei,150g supa de oase,25g smantana), 200g mere, 60g paine intermediara

Seara : piure de cartofi cu carne inabusita (200g cartofi,10g smantana, 75g carne,25g ulei), salta de varza alba (250g varza rasa,5g ulei), sufleu de branza de vaci cu zaharina ( 150g branza, ½ ou, 5g unt, zaharina), 30g paine intermediara

MARTI

Dimineata : 250g ceai de macese cu zaharina,150g branza, 15g unt, 30g paine intermediara

Ora 10: 200ml lapte cu zaharina, 20 g paine intermediara

Pranz : supa de dovlecei cu omlete (100g dovlecei,10g ulei, 10g smantana,1/2 ou,frunze de patrunjel), budinca de cartofi cu carne ( 200 g carne , 5g unt,10g smantana, 75 g carne,1/2 ou,10g ulei ), 100g salata verde , 5 g ulei compot de visine ( 200g visine cu zaharina), 30g paine intermediara

Seara : mancare de fasole verde cu carne ( 300g fasole verde,75 g carne, 30g ulei,15g smantana ), 20g paine intermediara mamaliga cu lapte (200g lapte, 100g mamaliga in loc de 40g paine)

MIERCURI

Dimineata : cafea cu lapte cu zaharina ( 200g lapte,50g cafea surogat), 15g unt, 30g paine intermediara

Ora 10 : 50g cascaval,100g rosii, 20g paine intermediara

Pranz : ciorba de perisoare( 250g supa de oase,50g bors,50g carne,1/2 ou, 5 g unt,frunze de patrunjel), mancare de vinete cu carne ( 100g vinete,150g carne,25g ulei, 100g suc de rosii,20g smantana,frunze de patrunjel), 200g mere coapte, 60 g paine intermediara

Seara : cartofi umpluti cu branza de vaci si sos tomat ( 200g cartofi, 100g branza, 20g ulei,1/2 ou,15 g smantana,100g suc de rosii, frunze de patrunjel), cafea cu lapte ( 200g lapte, 50 g surogat de cafea), 20g paine integrala


JOI

Dimineata : 200g lapte, 20g unt, 30g paine intermediara

Ora 10 : 200g iaurt,20g paine intermediara

Pranz : supa de conopida ( 300g supa de zarzavat,200g conopida, 10g ulei, 10g smantana,frunze de patrunjel), musaca de cartofi cu carne ( 200g cartofi, 75g carne, 20g ulei, 15g smantana,frunze de patrunjel), crema de branza de vaci ( 150g branza de vaci, un galbenus de ou, o lingura de lapte), 30g paine intermediara

Seara : chiftele prajite cu sote de dovlecei (75g carne, 25g ulei, 1 albus de ou, 15g smantana, 300g dovlecei), 200g mere rase, ceai de menta cu zaharina, 60g paine intermediara

VINERI

Dimineata : cafea cu lapte cu zaharina (200ml lapte,50g surogat de cafea), 20g unt, 30g paine

Ora 10 : 150g salam sau 150g branza, 30g paine intermediara

Pranz : supa de fasole verde cu fulgi de ou (100g fasole verde,1/2 ou, 5g ulei, 25g bulion, 200g supa de oase), varza a la cluj (100g varza,75 g carne,25g ceapa,20g smantana, 50g suc de rosii,20g ulei), mere prajite in aluat (200g mere,10g gris,10g ulei, 1 ou), 60g paine intermediara

Seara : mancare de spanac cu friptura inabusita (75g carne, 200g spanac, 20g ulei, 15g smantana), cartofi copti cu chimion (200g cartofi, 10g chimion), 20g paine intermediara


SAMBATA

Dimineata : 200g lapte, 15g unt, 30g paine

Ora 10 : 150g iaurt, 20g paine

Pranz : supa de rosii cu ochiuri ( 200g supa de carne,1 ou, 100g suc de rosii, frunze de patrunjel ), sarmale in foi de vita cu iaurt (75g carne,4 foi de vita,50g iaurt, 20g ulei,20g ceapa,100ml bors), piure de mere cu frisca (200g mere,frisca din 30g smantana), 60g paine intermediara

Seara : cartofi sote cu chiftelute ( 200g cartofi,5g unt,75g carne, 5g smantana,30g ulei,20g ceapa,frunze de patrunjel , salata de varza ( 200g varza ,5g ulei ), gelatina de branza de vaci ( 150g branza,1.5 foi de gelatina, o tableta zaharina), 30g paine intermediara


DUMINICA

Dimineata : ceai de macese cu zaharina, 15g unt, 100g branza de vaci, 30g paine intermediara

Ora 10 : 200g lapte , 30g paine intermediara

Pranz : supa de galuste cu branza ( 300g supa de oase, 50g branza, 1/2 ou, 5g unt, frunze de patrunjel ), piure de cartofi cu snitele umplute cu castraveti ( 200g cartofi, 75g carne, 30g ulei, 100g castraveti, 15g smantana), salata de praz ( 100g praz,5g ulei,o lingurita de otet, frunze de patrunjel ), lapte de pasare (200g lapte , ½ ou,o tableta zaharina), 30g paine intermediara

Seara : musaca de dovlecei cu carne ( 400g dovlecei,75g carne,20g ulei, 20g smantana ), compot de mere cu zaharina ( 200g mere,1tableta zaharina ), 60g paine intermediara

0 comments:

Trimiteți un comentariu