Dieta pentru ingrasare

Adolescentele, si nu numai, cauta in permanenta reteta ideala pentru a slabi drastic. Ce ne facem insa cu persoanele care deja sunt slabe, poate chiar prea slabe, si care pur si simplu au nevoie de cateva kilograme
in plus?

Ma gandesc aici nu numai la un aspect fizic mai placut, ci si la o nevoie reala de mentinere a unei stari de sanatate bune. Aceasta deoarece un organism prea slab e de cele mai multe ori expus unor numeroase riscuri de imbolnavire. Pe primul loc se afla anemia.

O dieta pentru ingrasare trebuie sa cuprinda alimente cat mai bogate in calorii, proteine, calciu si fier.
Cel mai important: sa nu treci peste micul dejun! Desi majoritatea persoanelor au tendinta de a-l neglija, de cele mai multe ori din cauza jobului sau a orelor de scoala care incep de dimineata. Odata ce se trece peste micul dejun, foamea isi face aparitia un pic mai tarziu si atunci se apeleaza la tot felul de dulciuri gasite la primul chiosc. Acestea dau impresia de potolire a foamei, insa in realitate nu aduc nici un fel de aport sanatos organismului.

Daca esti o persoana mai slaba decat ar fi normal pentru inaltimea ta, iti recomand sa incerci o dieta de ingrasare. Te vei simti mai energica si cu mai mult chef de viata.

La micul dejun poti servi lapte cu cereale, banane, un ou fiert (deoarece galbenusul are fier), unt cu miere, iaurt in care poti adauga fie patrunjel, fie nuci sau tot cereale. Poti manca si desert - o prajitura, ciocolata sau pur si simplu ce crezi ca ti-ar face tie cu ochiul.

Pana in masa de pranz ar fi ideal sa mai iei o gustare. Aceasta ar putea fi luata pe la ora 10.00 sau 11.00. Poti manca iarasi iaurt sau lapte cu cereale sau poti trece la niste sandwichuri cu sunca si cascaval. Sa nu uiti sa rontai si cateva alune sau nuci.

Masa de pranz trebuie sa fie una consistenta: ar fi bine sa mananci carne la gratar, cu ceva cartofi copti sau natur. Poti opta pentru carne de porc, vita sau pui, in functie de preferinta. Adauga la acest meniu si o salata de rosii si castraveti, peste care sa presari frunze de patrunjel sau marar. Dau si un gust foarte bun si iti aduc un aport de fier in mod natural. Mai poti manca supe de pui sau supe de legume
(nu instant, ci pregatite in casa, cu toate ingredientele necesare).

Nu uita sa consumi paine! Scoaterea painii din alimentatie poate avea efecte negative asupra organismului odata cu trecerea timpului.

Mai poti lua o gustare pana la momentul cinei. Ca ora, ma gandesc la 16.00 sau 17.00. Poti manca sandwich-uri cu pastrama si branza, la care poti adauga ardei, marar sau patrunjel. Un pahar cu lapte sau iaurt si fructe uscate (curmalele ar fi ideale), sunt delicioase si de un real folos.

Am ajuns si la copioasa cina. De cele mai multe ori tindem fie sa mancam putin din cauza oboselii, si nu ne gandim decat la somn, fie incercam sa "recuperam" tot ce nu am putut manca in timpul zilei. Ambele variante sunt periculoase pentru organism, sistem digestiv si chiar pentru odihna.

E bine sa mananci peste la gratar cu legume fierte, piept de pui la gratar, supe sau piure cu ficatei. Sa nu uiti de desert care poate consta printre altele intr-o tarta cu fructe.

Important intr-o astfel de dieta este sa mananci nu neaparat mult, cat consistent. Sa cauti alimente bogate in calorii, proteine si vitamine. Micile secrete constau in consumarea de nuci, fructe deshidratate, alune, oua si patrunjel. Acestea au rolul de a-ti mentine un echilibru nutritional si vitaminic in organism care sa tina departe o eventuala anemie.

Trebuie sa avem grija in primul rand de sanatatea noastra, deoarece un corp mai plinut poate fi modelat prin exercitii fizice, insa un corp slabit trebuie sustinut la un moment dat si prin medicatie, lucru nu tocmai placut!

0 comments:

Trimiteți un comentariu