Durata de viata a produselor cosmetice

Cosmeticele te pot face frumoasa, dar iti pot afecta sanatatea daca nu le respecti regulile. Chiar daca ne e greu sa acceptam, produsele cosmetice au si ele o "durata de viata", scurta ce-i drept. Mai ca te ia ameteala cand te gandesti cate bani ai investit intr-un blush si ca el expira in doar 6 luni! Tinute in conditii normale aceste produse sunt destinate sa "traiasca" intre 1 si 3 ani.

Durata in care pot fi folosite fara riscuri depinde de compozitie, ambalaj si modul in care sunt pastrate.
Firmele insemneaza fiecare produs cu un termen limita de maxim trei ani de la fabricare (termen acceptat de lege), insa fara a da o durata precisa, lucru destul de riscant pentru consumatori. Cert e ca produsul isi pierde eficacitatea si devine periculos pentru sanatate cu mult timp inainte de data expirarii marcata de producator. Avertizarea este valabila in special pentru produsele expuse la caldura si Soare. Gandeste-te la o crema de plaja, producatorul scrie ca aceasta poate fi folosita inca 3 ani de la cumparare, iar spcialistii atrag atentia sa nu folosim aceeasi crema timp de doi ani la rand.

Pentru a evita cheltuieli inutile, supraaglomerarea raftului cu produse cosmetice, regrete si mai ales pentru sanatatea ta, citeste lista de mai jos si tine seama de ea cand mai mergi la shopping:

Corector - pana la un an;

Fond de ten - aproximativ 6 luni. Pentru a nu contamina produsul aplica produsul cu un burete sau o pensula;

Pudra de fata - cele sub forma de pudra se deterioreaza mai greu decat cele compacte. Poti folosi o pudra maxim 2 ani;

Blush - pana la 6 luni;

Crema de fata si gelurile de curatare - la fel ca la corector, o durata maxima de un an;

Tonic - 1 an;

Creion de ochi - il poti utiliza 3 ani. Pentru a elimina bacteriile ce se pot forma la suprafata varfului ascute-l in mod regulat;

Fard de pleoape - maxim 3 ani;

Rimel - arunca-l in maxim 3-4 luni deoarece bacteriile se pot instala foarte rapid in interiorul tubului;

Creion si ruj de buze - maxim patru ani, in functie de companie si calitatea ingredientelor folosite. Daca simti ca rujul tau miroase urat arunca-l fara regrete.

Balsam de buze - intre 1 si 2 ani;

Parfum - maxim 3 ani. Daca ai posibilitatea pastreaza parfumurile in frigider, astfel vor rezista mai mult;

Lac de unghii - tinut in conditii optime, ca la carte, acest produs rezista maxim 2 ani. Cand vezi ca uleiul s-a separat de culoare e timpul sa-i spui adio ojei.
Sapun - intre 18 luni si 3 ani;
Gel de dus - 3 ani;
Creme depilatoare: nedeschise - 2 ani; incepute - 6 luni;
Lotiune de corp - 3 ani;
Sampon - intre 2 si 3 ani;
Balsam - 3 ani;
Deodorant - neinceput - 2 ani; folosit intre 1 si 2 ani;
Crema de ochi - 1 an;
Gel de par - intre 2 si 3 ani;
Fixativ - intre 2 si 3 ani;
Accesoriile cosmetice nu sunt scutite nici ele de pericol. Aplicatoarele de fard si bureteii ar trebui inlocuiti la maxim 3 luni, deoarece devin "casa" pentru bacterii. Risti sa-ti apara iritatii pe fata care se pot agrava. Totusi, daca ai investit sume considerabile in arsenaul de perii si pensule si nu vrei sa renunti atat de usor la ele foloseste o solutie speciala de curatare. Spala-le cu ea cat de des ai ocazia, chiar dupa fiecare utilizare.

0 comments:

Trimiteți un comentariu