"Pen tsai", cum l-au denumit chinezii, sau "Bon sai", cum i-au spus japonezii, inseamna acelasi lucru: "arbore in ghiveci" sau, mai pe larg, arta de a creste intr-un vas, in dimensiuni miniaturale, arbori precum teiul, ficusul ori pinul.
Istoria acestei adevarate arte, de a taia un copac si a-l ajusta constant, dandu-i diverse forme si reducandu-l la dimensiuni mici, se pierde in negura vremurilor, in Orientul indepartat. Primele informatii despre bonsai provin din China anilor 700. In Japonia au aparut mai tarziu, prin secolele XI-XII, in urma schimburilor ce se faceau, la acea vreme, intre japonezi si chinezi.
Temperatura optima si udare
De obicei, un bonsai ajunge in casele noastre gata modelat. Sunt mai rare cazurile cand adevarati pasionati de aceasta arta cumpara un arbore nemodelat si incearca sa-i dea o anumita forma. Odata intrat in viata ta, bonsaiul va avea grija sa-ti arate cat este de pretentios. Pentru a ramane sanatos are nevoie de o ingrijire speciala si de afectiune. Bonsailor de interior le trebuie o temperatura de 18-25 de grade si un loc situat in fata unei ferestre orientate spre sud sau est. Udarea se va face prin scufundarea ghiveciului, pana la jumatate, intr-un recipient mai mare, plin cu apa la temperatura mediului. Pe timpul verii, udarea se va face la una-doua zile, dupa-amiaza tarziu, la aceeasi ora, in vreme ce iarna se face o data la doua-trei zile. Atentie, pamantul nu trebuie sa musteasca de apa, ci sa fie doar reavan(umed)! Important de retinut este ca bonsaiul trebuie udat imediat ce se constata uscarea pamantului. Daca solul este uscat mai multe ore, frunzele se vor usca si ele. In caz opus, o udare excesiva duce automat la putrezirea radacinilor si la moartea copacelului.
Fertilizare, boli si daunatori
Ca orice planta, si bonsaiul are nevoie de fertilizare. Ingrasaminte speciale pentru ei se gasesc la florarie.Este bine sa nu se foloseasca aceste substante daca plantele nu dau semne de slabiciune. De regula, se aplica ingrasamantul o data la doua saptamani. Periodic, primavara, o data la 2 sau 3 ani, bonsaiul trebuie mutat in alt vas, pentru ca are nevoie de spatiu pentru radacini si de pamant nou. In timpul operatiunii, trebuie sa ai grija ca radacinile sa nu fie uscate si imediat dupa transplantare trebuie udate. Abia dupa o luna de la mutarea in alt ghiveci este bine sa recurgi si la un ingrasamant, altfel e posibil ca radacinile sensibile sa se usuce. Ca orice planta, bonsaii sunt si ei predispusi la diferite boli sau infestari cu daunatori. In aceste cazuri este bine sa dai o importanta deosebita sanatatii copacelului. Astfel,daca arborele s-a pricopsit cu afide (purici de plante), elimina, pentru inceput, cat mai multe cu ajutorul unui jet de apa. Apoi, pulverizeaza bonsaiul cu un insecticid cu protectie totala. In cazul aparitiei paduchilor testosi, incearca sa-i indepartezi cu solutie de tutun, pe care o poti pulveriza pe arbore.
Tipuri de bonsai:
- bonsai tropicali:
- ficus - bonsai de interior, prefera udarea moderata si lumina directa sau indirecta
- serissa sau copacul celor 1.000 de stele - bonsai de interior, prefera lumina directa si o ladita cu pietris si apa sub ghiveci.
- bonsai cu clima temperata
- tei - bonsai de exterior, prefera sa stea direct in lumina soarelui, iar udarea trebuie sa fie moderata.
- ienupar - bonsai de exterior care suporta orice temperatura, mai putin cele extreme. Prefera locurile cu soare direct si udarea moderata.

0 comments:
Trimiteți un comentariu