Plante medicinale: Pufulita cu flori mici (epilobium parviflorum)

Planta face parte din flora spontana, apartine familiei Onagraceae si este raspandita in Europa, Asia, si unele parti ale Americii. Este o planta iubitoare de soare si umiditate. In Romania o intalnim de preferinta pe marginea paraielor si raurilor, precum si langa santuri. Tulpina sa are intre 18-80 cm, este acoperita cu perisori fini, este cilindrica si la baza ei cresc lastari. Frunzele sunt ingust – lanceolate, marunt si ascutit dintate, cele inferioare si mijlocii opuse, rareori alterne sau verticilate cate trei. Frunzele de la baza tulpinii formeaza o rozeta. Florile sunt mici si culoarea lor variaza intre roz-deschis pana la violet deschis.
Semintele plantei au atasat o fibra pufoasa, alba, care le ajuta sa se raspandeasca atunci cand se deschide capsula care le adaposteste. Printre componentele chimice se numara: taninuri, acid cafeic, acid ursolic, elagic, polifenoli, saponine triterpenice, saponine steroidice, antociani, zaharuri, aminoacizi esentiali, ulei volatil, vitamina C, saruri minerale, aminoacizi, pectine, opt acizi grasi: palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, arahidonic, arahidic, linoleic si linolenic etc. In fitoterapie se foloseste partea aeriana, ce trebuie culeasa in lunile iulie-august. Principalele sale calitati sunt: coleretice, colagoge, decongestionanta, astringenta, antiinflamatorie, dezinfectanta, stimuleaza eliminarea bilei, hipocolesterolemiant, cicatrizant, reconstituent al celulelor hepatice si prostatei, etc.

Uz intern:
- adenom de prostata, afectiuni hepatice, biliare, splenice, cancer de prostata, ciroze hepatice, cistite, dischinezie biliara, enterite, hepatite, hepatite cronice chiar evolutive, hipertensiune arteriala, hipocolesterolemie, intoxicatii gastro-intestinale, litiaze urinare, nefrite, pancreatite, prostatite, ulcer gastric si duodenal – sub forma de infuzie sau praful de planta uscata tinut sub limba, tinctura (deosebit de eficienta in adenomul de prostata).

Efecte adverse:
- La depasirea dozelor prescrise pot aparea aritmii si oprirea inimii in diastola (are actiune de tip digitalic). Pentru a observa rezultatele in bolile de prostata trebuie urmat tratamentul cu rigurozitate un timp mai indelungat.

0 comments:

Trimiteți un comentariu