Afla cum sa iti ingrijesti tenul cuperozic

Cuperoza este o afectiune a tenului caracterizata prin inrosirea anumitor portiuni ale epidermei (zona nasului, obrajilor si barbiei), bubite rosii, cosuri si apariria de vinisoare rosii si vinetii cauzate de dilatatia sau ruperea ireversibila a vaselor de sange.

Conform dermatologilor, este o boala cronica ce evolueaza incet, in timp, afecteaza mai ales femeile cu varsta cuprinsa intre 25 – 50 ani si nu se vindeca decat cu ajutor specializat. De aceea, daca simptomele descrise sunt caracteristice tenului tau, medicul dermatolog este cel mai indicat pentru a-ti recomanda un tratament adecvat cat si si cel care pune diagnosticul de cuperoza.

Factorii responsabili de aparitia cuperozei
Femeile de varsta mijlocie, cu pielea alba si tenul sensibil sau seboreic sunt predispuse acestei afectiuni, de a carei aparitie este responsabila si mostenirea genetica (persoane hipertensive, cu pereti vasculari fragili). Alti factori implicati in aparitia cuperozei sunt:
- dereglarile hormonale;
- tulburarile digestive (gastrita, alternanta diaree - constipatie);
- infectia cu Helicobacter Pylori;
- expunerea la soare sau temperaturi inalte si efort intens in astfel de conditii;
- variatiile de temperatura;
- alimentatia nesanatoasa, bogata in condimente, prajeli, mancaruri grase, dulciuri, conserve, fainoase, sosuri, mezeluri;
- fumatul si consumul de alcool sau bauturi fierbinti;
- poluarea;
- folosirea produselor cosmetice expirate sau neadecvate tipului de ten;
- stresul si alte perturbari ale sistemului nervos.

Ingrijirea si tratarea tenului cuperozic

Cel mai eficient tratament pentru cuperoza este cel recomandat de medicul dermatolog, in functie de stadiul afectiunii. Acesta poate consta in aplicatii locale de creme antibacteriene si lotiuni anti-inflamatoare, administrarea de antibiotice, microdermabraziunea si alte procedee pentru indepartarea vinisoarelor si vaselor dilatate: tratamentul cu laser, cu lumina intens pulsata sau electrocoagularea.
Pe langa acestea, ingrijirea adecvata tenului cuperozic si respectarea unui regim igienico-dietetic sunt absolut necesare. Zilnic, curata-ti fata cu apa calduta, la temperatura camerei, folosind o lotiune emolienta special conceputa pentru tipul tau de ten. Evita sapunul, solutiile astrigente sau care contin alcool, cremele grase si foloseste produse de machiaj neiritante, recomandate de medicul dermatolog.

Remedii naturiste pentru cuperoza
Pentru eliminarea rosetii se vor pune, de 2 – 3 ori pe zi, timp de 15 minute, comprese cu efect de decongestionare a fetei, cu infuzie (o lingurita planta la 250 ml apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 – 15 minute) de trei-frati-patati, flori de lavanda, nalba mare, musetel, rozmarin, flori de galbenele sau decoct de fructe de maces. Se mai pot folosi apa de trandafiri sau din flori de portocal si un amestec din suc de ceapa si ulei de masline, in parti egale. Saptamanal, se pot pune cataplasme cu patrunjel verde proaspat, tocat marunt.
O masca recomandata pentru tenul cuperozic se obtine dintr-o banana, o lingurita de miere de albine si una de ulei de masline. Se lasa sa actioneze un sfert de ora si se indeparteaza cu ajutorul unui tampon din bumbac, clatind bine fata cu apa calduta.

0 comments:

Trimiteți un comentariu