Nucul

Intrucat nucul creste, cultivat sau semicultivat, aproape pretutindeni in Romania, din campie pana in zonele de munte, fructele lui sunt folosite in mod curent de populatie in alimentatie.Miezul nucilor contine apa (3-5 %), grasimi (52-77), substante proteice (12-25 %) din grupa globulinelor, saruri minerale, provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, F, P s.a. valoarea energetica a miezului de nuca este de 560-857 kcal la 100 g. Miezul detine 26-60 % din greutatea nucii. Un tip valoros de nuci trebuie sa contina minimum 45 % miez.

Miezul de nuca se consuma proaspat sau usor prajit, in care caz devine mai digerabil. El este utilizat in diferite produse de cofetarie. Din nucile verzi, inainte de intarirea cojii, se poate prepara dulceata.
Nucile trebuie pastrate intr-o camera aerisita, la intuneric, in strat gros de 15-20 cm (care in primle 14 zile dupa recoltare se rascoleste zilnic, pentru a preveni mucegairea fructelor) sau in saci de panza de cca 20 kg, feriti de rozatoare. Durata pastrarii, in conditii bune, este de 1-1,5 ani; dupa aceea, miezul incepe sa rancezeasca.

In scopuri terapeutice, se utilizeaza miezul nucilor, uleiul de nuca, coaja verde a fructelor si frunzele:
- miezul de nuca este foarte energetic si are aefect laxativ indeosebi cand este prajit usor si este consumat dupa compot de prune sau de mere. Intrucat contine vitamina E (tocoferol), care contribuie la scaderea continutului de zahar in sange si are o cantitate foarte redusa de hidrati de carbon, miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor. Substantele grase din el se formeaza prin transformarea zaharurilor si de aceea, pe masura ce ele se acumuleaza, scade continutul miezului in zaharuri.
- uleiul de nuca, continand peste 50% acid linoleic, este indicat in alimentatia dietetica pentru prevenirea aterosclerozei. El mai contine inozitol, vitamina cu rol vital in cresterea parului. Consumat in cantitate de 50-60 g intr-o salata de cartofi, seara, timp de 3 zile, are efect vermifug (combate tenia). De asemenea, acest ulei combate enurezisul ; in acest scop, se imbiba o felie de paine prajita cu o lingurita de ulei de nuca si se consuma in fiecare seara, tip de 15 zile. Uleiul de nuca se mai foloseste pentru frectionarea corpului la copiii rahitici, anemici, precum si in dermatoze.

0 comments:

Trimiteți un comentariu