Plante medicinale: Silur (euphrasia rostkoviana)

Silurul este o planta din flora spontana europeana si apartine familiei Scrophulariaceae. In Romania creste in zonele insorite ale pasunilor si fanetelor montane. Tulpina este ramificata, creste pana la 15 cm si este acoperita cu perisori. Frunzele sale sunt ovale, lipsite de codita si forma lor aminteste de un ventilator, sunt adanc zimtate pe margini si sunt de culoare verde intens.
Florile hermafrodite, cresc la subsuara frunzelor, dispuse in grupuri de 2-6 bucati, sunt albe, cu fine dungulite violet, iar in centru au o zona galbena. Forma florii este deosebita, partea de jos amintind de o pleoapa umana. Infloreste in lunile iunie- septembrie.
In scop fitoterapeutic sunt folosite frunzele si floorile, ce trebuie recoltate in perioada de inflorire.
Dintre substantele chimice continute, amintim: substante amare, ulei gras, tanin, aneubina, saruri minerale.
Proprietatile curative specifice plantei sunt: stimuleaza eliminarea bilei, antibiotic, stimuleaza digestia si pofta de mancare, hepatoprotector, antiinflamator, reface muschii oculari.

Uz intern:
- afectiuni gastrice, hepatite (icter) - sub forma de praf de planta uscata tinuta sub limba, infuzie, tinctura.

Uz extern:
- inflamatii acute ale ochilor, lacrimarea ochilor, afectiuni oculare, blefarita, conjunctivita, episclerita - sub forma de comprese, spalaturi si cataplasme cu infuzie sau decoct de planta.

0 comments:

Trimiteți un comentariu