Plante medicinale: Spanz (helleborus purpurascens)

Spanzul este o planta erbacee din familia Ranunculaceae, este o specie care creste in Romania la marginea padurilor si in tufisurile din regiunile de deal la peste 500 m altitudine si la munte. Spanzul este o planta ce are un rizom lung in pamant, cu un sistem de radacini bine dezvoltat, iar deasupra pamantului are o tulpina de 35-50 cm, dreapta, bifurcata, cu foite membranoase la baza.
Frunzele sunt alterne, cu codite lungi, palmat sectate, cu 5-7 lobi. Florile sunt mari, formate din 5 elemente, de culoare verde-purpurie spre margine, sunt de regula solitare. Petalele sunt mult reduse si transformate in cornete nectarifere. Infloreste primavara devreme, incepind din februarie-martie. In fitoterapie sunt folositi rizomii si radacinile, din a caror extrase se prepara diferite produse pentru uz extern.
Spanzul contine urmatoarele substante: glicozizi - heleborina, helebrina; saponozide, rezine, lactona, protoanemonina, substante minerale, etc. Cercetarile recente arata ca extractul din spanz are efecte asupra tumorilor, inhiband dezvoltarea lor, dar exista inca multe controverse.

Uz extern:
- boli reumatice articulare, spondilita anchilopoetica, artroze, poliartrite, mialgii, nevralgii,tromboze, tromboflebite, ulcer de gamba, senzatie de picioare grele, inflamatie si tumefieri, luxatii, entorse, bursite, tendenite, varice – sub forma de unguent, alifiie, geluri.

Efecte adverse:
- Toata planta este toxica atat proaspata cat si uscata. Trebuie folosite numai produse farmaceutice preparate cu o mare atentie asupra dozelor de extras folosit. Helebrina este un purgativ drastic, iar heleborina determina narcoza si anestezia sistemului nervos central. In caz de supradozaj apar simptome ca: voma, iritatii ale mucoaselor, hemoragii, ritm cardiac incetinit si moarte. In caz de ingerare se pot face spalaturi stomacale, clisme, carbune medicinal.

0 comments:

Trimiteți un comentariu