Broccoli 28 kcal

Oamenii consuma cu mare placere broccoli de mai bine de 2000 de ani; originea numelui acestei vegetale se afla in latinescul 'brachium' care inseamna brat sau creanga.Broccoli(Brassica oleracea) a fost cultivat pentru prima data in provincia italiana Calabria si a primit numele de 'Calabrese'; astazi exista insa o mare varietate de broccoli.Broccoli este un aliment cu proprietati terapeutice foarte eficiente.
Bogat in vitamine (C, complexul B), minerale (calciu, magneziu, mangan, fier, potasiu, zinc, seleniu, fosfor) poate preveni afectiuni dintre cele mai complicate.
Datorita continutului sau mare in glucoza intervine in combaterea cancerului pulmonar, de prostata si de vezica urinara. De asemenea, este recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian si la stomac. In urma cercetarilor in aceasta privinta, broccoli este considerat leguma numarul 1 din categoria celor mai bogate substante anticancerigene.
Cercetatorii din cadrul Universitatii Berkeley din California sfatuiesc sa se consume cat mai des broccoli si alte legume asemanatoare (varza, conopida) caci ele ajuta la intarirea sistemului imunitar. Broccoli impiedica inmultirea celulelor bolnave si contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejeaza organismul impotriva infectiilor.

Beneficii pentru sanatate:
Are proprietati antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer: cancer de san, de prostata,cancer gastric, melanom malign, leucemii
Continutul bogat in sulf are efecte benefice antivirale si antibiotice
Ajuta la vindecarea gastritelor cu Helicobacter pylori
Cardioprotector, mentine controlul tensiunii arteriale
Previne formarea cataractei
Ajuta la intarirea oaselor si in osteoporoza prin continutul crescut in calciu
Consumul regular de broccoli este o arma excelenta impotriva stresului

Cum se pastreaza:
Broccoli se poate pastra la frigider, intr-o punga de plastic inchisa ermetic, pentru maxim 4 zile. Pentru o perioada mai lunga (circa un an), desfaceti buchetele, le puneti in apa clocotita si le fierbeti 3-4 minute. Apoi le clatiti cu apa rece, le lasati sa se usuce si le impachetati in pungi ermetice la congelator.

0 comments:

Trimiteți un comentariu