Monstera deliciosa

Este foarte des intalnita in spatiul locuintelor sau in birouri, datorita rezistentei sale crescute in conditii foarte diferite si faptului ca se afla in permanenta in stare de vegetatie. Este versiunea captiva a unei plante care serpuieste prin padurile tropicale.In America de Sud si Centrala aceasta planta isi incepe viata rasarind dintr-o samanta minuscula, de pe solul padurii. Zveltul rasad de frunze micute creste apoi la umbra, cautand un copac pe care sa se urce.
In timp ce urca isi schimba forma: tulpina se ingroasa si din ea ies frunze ca niste monede, care se lipesc de copac. Pe masura ce se inalta aceste frunze se maresc, iar coditele lor se lungesc. Astefel, cand ajung in varful copacului, au marimea unei farfurii si sunt gaurite asemenea unei bucati de svaiter - de unde si denumirea populara a platei.
Dupa o vreme, Monstera deliciosa coboara pe trunchiul copacului. Frunzele se micsoreaza si, cand planta atinge solul, isi cauta un alt arbore care sa o gazduiasca. Pe masura ce se repeta acest ciclu portiunea cea mai veche a plantei svaiter moare, in timp ce partea tanara continua sa creasca si sa repete acest circuit.
Are o tulpina scurta si noduroasa, cu radacini aeriene, cu ajutorul carora planta se sprijina pe masura ce creste; fruzele sunt mari, pieloase, de culoare verde inchis, crestate si perforate pe margini, lungi de 25-90 cm si late de 25-75 cm. In mediul sau natural, planta infloreste si produce fructe comestibile. In cultura artificiala, plantele tinere se pot conduce pe tutori de cocos, pe verticala. Fructele, lungi de circa 25 cm. si cu un diametru de 3-4 cm., sunt asemanatoare papusoilor de porumb. Cand planta infloreste pentru prima oara, fructele contin atat de mult acid oxalic, incat sunt otravitoare, cauzand imediat iritatii si aparitia de basici dureroase, mancarimi, galme sau pierderea vocii. Dureaza cativa ani pana cand fructele se coc si deven inofesive. Dupa ce se matureaza fructele sunt consumate de oameni in unele zone - se spune despre ca au o aroma placuta, iar gustul este un amestec intre banana si ananas.
In conditii artificiale, Monstera deliciosa trebuie asezata intr-un loc cu umbra partiala sau in care sa primeasca lumina filtrata. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie un amestec de 2 parti turba si muschi, 2 parti pamant lutos si 1 parte nisip sau perlita, si trebuie tinut in permanenta umed. Primavara si vara, adica in perioada de dezvoltare, planta rebuie tratata cu un fertilizator lichid, saptamanal. Avand tulpina si frunzele viguroase este nevoie sa fie legate de un suport, astfel incat sa nu se rupa. Pentru a nu creste excesiv de mult, i se taie periodic varfurile sau i se pune mai putina apa.
Monstera deliciosa se inmulteste cel mai rapid prin butasi din tulpina. Acestia trebuie sa aiba radacini aeriene. Prelevarea butasilor si plantarea lor in alte ghivece sunt operatii de se pot face in orice perioada a anului.

0 comments:

Trimiteți un comentariu