Plante medicinale:Talpa matei (anteria dioica)

Planta Talpa matei face parte din flora spontana si este intalnita in zonele cu clima temperata din Europa, dar si in anumite zone din Asia. In tara noastra planta poate fi intalnita pe pajisti, soluri uscate, sarace, de la campie, pana in zona alpina. Planta are tulpina dreapta, inalta de pana la 60 cm, cu aspect albicios. Frunzele de la baza sunt mai mari, carnoase, grupate intr-o rozeta, au codite evidentiate.
Frunzele tulpinare sunt sesile, cresc alipite de tulpina, si sunt opuse. Florile feminine cresc grupate intr-o inflorescenta in varful tulpinii si au culoarea rosu- purpuriu, infloresc din luna mai pana in octombrie. Florile masculine au culoarea alba. Dintre substantele chimice din compozitia plantei amintim: substante amare, fitosterine, flavonozide, rezine, tanin, mucilagii, ulei volatil, saruri minerale.Principalele proprietati sunt: emolienta, expectoranta, colagoga, antiinflamatoare, stomahica. In fitoterapie se utilizeaza inflorescentele feminine, ce trebuiesc recoltate din mai pana in iunie. Datorita aspectului sau, care se pastreaza si in urma uscarii, este utilizata si ca floare decorativa (imortele).

Uz intern:
- afectiuni bronho-pulmonare, atonie digestiva, dischinezie biliara, guturai, tuse - sub forma de infuzie, decoct din planta maruntita.

Uz extern:
- rani - sub forma de comprese cu infuzie de planta (se foloseste cantitate dubla fata de cea pentru uz intern).

0 comments:

Trimiteți un comentariu